Pădurea Mușeteica, protejată oficial

Articol principal - septembrie 11, 2017
Anul trecut, în august, peste 100 de voluntari Greenpeace din 14 țări au participat la tabăra de salvare a pădurilor din munții Făgăraș.

Atunci, timp de o lună de zile, ei au luat la pas codrii din zona lacului Vidraru și au inventariat, după o metodologie bine stabilită, 845 de hectare de păduri virgine. Au măsurat diametre și înălțimi, au înregistrat habitatele rare și au evaluat elementele speciale ale arborilor care sunt importante pentru existența altor specii – păsări, insecte sau animale. Mai mult de atât, au numărat și arborii morți, pentru că în pădure de fapt nimic nu moare, totul se transformă și se reciclează, într-un ciclu perpetuu al vieții.

După îndelungi demersuri, adrese, solicitări și ședințe oficiale, 555 de hectare de pădure, adică întreaga vale Mușeteica, au fost salvate. În urma celei mai recente acțiuni Greenpeace de săptămâna trecută în munții Ciucaș , Ministerul Apelor și Pădurilor a făcut din nou public Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România, ocazie cu care am primit confirmarea oficială a includerii pădurii Mușeteica. Nu vă lăsați descumpăniți de faptul că, momentan, este „doar” un tabel în Excel: el conține informații foarte valoroase și iată, disponibile tuturor, despre pădurile virgine și cvasivirgine din România: unde sunt ele, cine le-a inventariat și cine le administrează.

Le mulțumim încă o dată voluntarilor care au venit cu noi în tabăra de anul trecut!

Noi continuăm lupta pentru protejarea pădurilor virgine și cvasivirgine și cerem în continuare demararea unui inventar național care să identifice toate aceste păduri. Până atunci strângem fonduri pentru a continua să inventariem păduri și să le propunem pentru includerea în Catalog. Ne puteți susține aici sau donând online, aici

Subiecte