Comisia Europeană condamnă slaba implementare a legislației europene împotriva tăierilor ilegale de arbori

Articol principal - aprilie 25, 2016
Într-un raport de evaluare a legislației pentru combaterea tăierilor ilegale, Comisia Europeană a transmis că țările UE trebuie să intensifice eforturile de a împiedica lemnul obținut ilegal să ajungă pe piața Uniunii Europene [1].

Potrivit evaluării Comisiei față de reglementarea europeană a comerțului cu lemn (EUTR), țările ar trebui să „intensifice semnificativ implementarea și eforturile de aplicare a directivei”. Raportul condamnă țările pentru că nu au alocat suficiente resurse umane și financiare și condamnă faptul că există regimuri de sancțiuni diferite în statele membre și „o lipsă de înțelegere uniformă și de aplicare a reglementărilor”.

Potrivit raportului, companiile din sectorul privat „nu au implementat complet cerințele sistemului de due dilligence” și că acestea rămân „inegale și insuficiente”. În final, Comisia mai declară că ar putea lua în considerare extinderea scopului EUTR pentru a include produse din lemn precum hârtia imprimată, scaunele de lemn, sicriele și instrumentele muzicale, care în prezent nu sunt incluse.

Tăierile ilegale de lemn și comerțul cu lemn ilegal au impacturi grave atât pentru mediu cât și la nivel social. După decenii de dezbateri și în ciuda unei legi puternice care ar putea împiedica acest lucru, produsele rezultate sunt încă vândute în Europa. Miniștrii europeni trebuie să își reafirme angajamentul de a proteja pădurile și de a aplica legile existente ale UE care interzic comerțul cu lemn obținut ilegal pe piețele europene.

Investigațiile Greenpeace din ultimii doi ani au demonstrat că slaba implementare a EUTR și lipsa de conformare de către companiile europene, cât și întârzierea procesului de implementare de către țările UE subminează eficiența legii. Acest lucru încetinește lupta Europei împotriva tăierilor ilegale și a comerțului asociat acestora. [2].

Uniunea Europeană ar trebui să conducă lupta globală împotriva despăduririlor. Ar trebui să implementeze cât mai bine EUTR, să întărească  și să implementeze măsurile prevăzute în planul de acțiune UE din 2003 pentru lupta împotriva tăierilor ilegale și să adopte un nou set de măsuri mai ample pentru protejarea pădurilor, să elimine despăduririle din lanțurile de aprovizionare agricolă [3].

Este de asemenea probabil ca Președinția olandeză a UE să poarte o discuție despre acțiunile întreprinse de UE pentru a combate tăierile ilegale de arbori în cadrul Consiliului de agricultură de pe 10 mai [4]. Se spune că „va  ținti pentru o abordare mai eficient și mai coerentă care va întări eforturile de a opri despăduririle” [5].

 Articolul original


Note:

[1] http://ec.europa.eu/environment/forests/pdf/eutr_implementation_report.pdf.

[2] Raport Greenpeace (februarie 2016), Europe failing to use legal armoury against illegal logging:http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/News/2016/Europe-failing-to-use-legal-armoury-against-illegal-logging.

[3] Pe lângă evaluarea EUTR, Comisia Europeană elaborează o revizuire a Planului de Acțiune FLEGT- Forest Law Enforcement Governance and Trade (FLEGT). Karmenu Vella, comisarul european de mediu a anunțat recent că vor exista evaluări din partea Comisiei și legate de opțiunile de politici pentru a combate despăduririle în 2016. Într-o declarație comună făcută în timpul conferinței climatice de la Paris, Franța, Germania, Danemarca, Olanda și Marea Britanie au subliniat nevoia de a elimina despăduririle din lanțul de aprovizionare agricol și au cerut Comisiei să elaboreze un plan de acțiune pentru UE.

[4] Draftul agendei Consiliului a fost publicată pe site-ul Parlamentului Danez:http://www.ft.dk/samling/20151/almdel/euu/bilag/234/1585667.pdf.

[5] http://english.eu2016.nl/documents/publications/2015/12/14/state-of-the-european-union-presidency-edition.

*****

Susține protejarea celor mai mari suprafețe de păduri primare din zona temperată și un management responsabil pentru pădurile României

Subiecte