Construcţia ilegală a DN 66A prin Retezat - reluată şi sprijinită de Preşedintele Băsescu

Pagină - octombrie 19, 2009
Greenpeace şi WWF cer Guvernului României să oprească definitiv construcţia drumului la Câmpuşel

Câmpuşel - Hunedoara, 12 aprilie 2007 – Construcţia ilegală a DN66A care distruge peisajul forestier intact (PFI) [1] din munţii Retezat-Godeanu a fost reluată astăzi, deşi prefectul de Hunedoara Cristian Marius Vladu a anunţat în noiembrie 2006 suspendarea lucrărilor până la intrarea în legalitate.

   

Greenpeace a informat încă din toamna anului 2006 Guvernul României în legătură cu lucrările ilegale la DN 66A care ar urma să lege Petroşani de Băile Herculane deoarece beneficiarul proiectului, Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Timişoara (DRDPT) construieşte ilegal sectorul II al drumului (Câmpu lui Neag km 37+600 - Campuşel km 47+440), fără studiu de impact actualizat, fără acordul de mediu al Agenţiei de Protecţia Mediului Hunedoara şi fără avizul Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Retezat. Se pare că amenda aplicată de Garda de Mediu beneficiarului pentru desfăşurarea lucrărilor în lipsa documentaţiei necesare nu a însemnat nimic, iar lucrarile avansează ameninţător, şi beneficiază de sprijinul Preşedintelui Traian Băsescu. De aceea, localnicii supranumesc DN 66A “drumul lui Băsescu”. Preşedintele ţării a vizitat de mai multe ori construcţia încă de pe vremea campaniei electorale pentru preşedinţie, şi şi-a dovedit lipsa de cunoştiinţe privind  protecţia mediului precum şi interesele pe care le-ar avea în zonă, afirmând la vizita din octombrie 2006 că „este o lucrare  la care ţin foarte mult, asta-i tot!”.

 

 

Peisajul forestier intact din Retezat este ultimul din Europa Centrală, Vestică şi de Sud, şi adăposteşte păduri cu valoare ridicată de conservare, populaţii semnificative de urs, lup şi râs, precum şi specii endemice, rare sau ameninţate de faună şi floră. 

 

Greenpeace cere:

- Preşedintelui Traian Băsescu să înceteteze imediat susţinerea DN 66A

- Prim-Ministrului Călin Popescu-Tăriceanu să se ocupe personal de această problemă şi să oprească definitiv construcţia drumului la Câmpuşel

- Prefectului de Hunedoara Cristian Marius Vladu să realizeze planul urbanistic zonal pentru DN 66A până la Câmpuşel

 

 

Subiecte