Reglementări europene pentru prevenirea comerțului cu lemn obținut ilegal

Pagină - noiembrie 12, 2015
Despre EUTR, directiva europeană ce reglementează introducerea lemnului pe piață

EUTR (EU Timber Regulation) este o directivă ce interzice plasarea pe piața Uniunii Europene de lemn sau produse din lemn obținute ilegal. EUTR se aplică începând cu martie 2013, iar scopul acestei directive este să prevină circulația lemnului tăiat ilegal în Uniunea Europeană – atât a lemnului tăiat ilegal pe teritoriul UE dar și a celui importat din zone critice precum bazinele Congo și Amazon.

Apariția acestei directive a marcat rezultatul unor ani buni de muncă din partea multor organizații de mediu – printre care și Greenpeace -  și reprezintă un mare pas înainte în lupta globală împotriva despăduririi și degradării forestiere.

În teorie, EUTR închide drumul transporturilor ilegale de lemn către și din UE și solicită companiilor procesatoare de lemn și celor care comercializează lemn să aplice un set de măsuri obligatorii pentru a preveni intrarea în sistemul lor de aprovizionare a lemnului obținut ilegal.

Ce înseamnă EUTR pentru companiile care vând lemnul exploatat

Pentru companiile care sunt primele care plasează pe piața europeană lemn și produse din lemn există anumite obligații care să prevină comerțul cu lemn obținut ilegal. Astfel, companiile trebuie să aplice un sistem de verificare și gestionare a riscului, pentru a se asigura că lemnul sau produsele din lemn nu provin din surse ilegale. Companiile trebuie să aibă acces la informații care să descrie lemnul și produsele de lemn, țara și regiunea sau județul de unde a fost recoltat, specia, cantitatea și informații care se referă la respectarea legilor țării de origine.

Pe baza acestor informații și pe baza criteriilor din directiva EUTR, compania care vinde lemn sau produse din lemn pentru prima oară pe piață trebuie să evalueze riscul de a avea lemn ilegal în lanțurile sale de aprovizionare. Dacă evaluarea arată că riscul de a avea lemn obținut ilegal nu este neglijabil, compania poate aplica măsuri suplimentare, de exemplu poate solicita mai multe informații furnizorului.

Alte exemple de măsuri pot fi găsite aici.

Ce înseamnă EUTR pentru comercianții de lemn și produse din lemn

Responsabilitatea companiilor care cumpără sau vând lemn sau produse din lemn deja existente pe piața Uniunii Europene este de a păstra informații despre furnizorii și clienții lor pentru o perioadă de cinci ani, astfel încât proveniența lemnului comercializat să poată fi urmărită cât mai ușor posibil. Aceste informații sunt necesare până la ultimul punct de vânzare între companii. Companiile nu trebuie să păstreze informații despre vânzarea către consumatorii finali. Pentru a-și îndeplini această responsabilitate, companiile își pot dezvolta propriile sisteme de verificare care constau într-un set de măsuri și proceduri care reduc riscul comercializării de lemn ilegal. De asemenea companiile pot folosi sisteme deja dezvoltate de organizații de monitorizare.

În orice caz, compania care comercializează lemn sau produse din lemn va trebui să ia în calcul aspecte legate de țara de proveniență a lemnului, gradul de complexitate a lanțului de aprovizionare, existența documentelor, precum și de nivelul corupției din țara de proveniență, care ar putea pune la îndoială încrederea în anumite documente care indică respectarea legislației. Ghidul complet al măsurilor este aici.

Cât de bine funcționează EUTR

În 2014, la patru ani de la implementarea acestei directive, Comisia Europeană a publicat un raport de evaluare

Concluziile erau sumbre: 12 din cele 28 de state UE încălcau obligațiile directivei, adică, cu alte cuvinte, Europa rămâne o poartă de intrare pentru lemnul obținut ilegal, în ciuda faptului că există un acord pentru a pune capăt acestei practici.

Evaluarea Comisiei a ținut cont de cele trei obligații principale ale directivei: desemnarea autorităților competente, adoptarea de sancțiuni și verificarea conformității companiilor.

La acea vreme situația era alarmantă în Spania, Polonia, Ungaria și Malta unde niciuna din aceste obligații nu fusese îndeplinită. Potrivit raportului, situația era serioasă în Italia, Franța, România și Grecia, unde nu erau stabilite nici un fel de sancțiuni și verificări în ceea ce privește conformitatea companiilor. De asemenea, Letonia, Slovenia, Croația și Luxemburg nu aveau aplicat un sistem de sancțiuni și de conformitate. Potrivit Greenpeace, chiar dacă raportul nu aducea informații optimiste, realitatea ar putea fi chiar mai sumbră pentru că nu erau incluse informații legate de cum anume aplică autoritățile directiva, sau dacă sancțiunile erau eficiente.

Potrivit datelor Interpol și ale Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP), comerțul cu lemn recoltat ilegal este foarte dezvoltat și estimat la cel puțin 30 de miliarde de dolari (22 de miliarde de euro) anual. Tăierile ilegale de arbori reprezintă între 50 și 90% din volumul activităților forestiere din țările tropicale-cheie producătoare de lemn, adică cele din Bazinul Amazonului, Africa Centrală și Asia de Sud-Est, și 15-30% din tot lemnul comercializat ilegal.

Subiecte