Europa decide în final să pună embargo pe lemnul tăiat ilegal

Comunicat de presă - august 7, 2010
Comisia, Parlamentul și Consiliul European, au ajuns în final la un acord politic de a stopa importurile ilegale de lemn.

Europa decide în final să pună embargou pe lemnul tăiat ilegal

La 7 ani de la lansarea tratativelor și după 2 ani de negocieri intense, Bruxelles face un pas în vederea protejării pădurilor. Un comunicat de presă din 16 iunie indică faptul că textul legislativ ar trebui să fie examinat de către Parlament în iulie, și de către guverne membre UE în această toamnă. Ar trebui să intre în vigoare în 2012.
Dacă această lege este votată, comercializarea lemnului tăiat ilegal va fi interzis de către europeni. Cea mai mare piață de desfacere din lume este pe cale să-și închidă porțile firmelor care-și bazează activitatea exclusiv pe traficul ilegal și distrugerea forestieră. Piața neagră a lemnului este orchestrată de criminali care alimentează conflicte, fură veniturile guvernelor și cauzează daune ireversibile mediului înconjurător.

O evoluție majoră către o gestiune durabilă a pădurilor:

Legea va trimite un semnal puternic și va permite schimbări profunde în industria forestieră. Firmele europene vor trebui să demonstreze proveniența lemnului și a produselor derivate, precum și justificarea legalității acestora. Această măsură va consolida într-un mod semnificativ legile europene în domeniul comerțului cu lemn.

Deocamdată legea este destul de limitată

Totuși legea propusă de UE pare limitată, sub câteva aspecte. Sistemele de sancțiuni și penalități sunt foarte slabe, data intrării în vigoare a legii fiind târzie, iar produsele imprimate, cum ar fi cărțile, nu fac obiectul acesteia.

Subiecte