Greenpeace a dat în judecată Agenția pentru Protecția Mediului Covasna

Comunicat de presă - mai 12, 2014
Greenpeace România a dat în judecată APM Covasna, ca urmare refuzului instituției de a lua în considerare impactul asupra mediului cauzat de construirea fabricii de prelucrare a lemnului din comuna Reci, județul Covasna.

28 Aprilie 2014, București – În urma refuzului Agenției pentru Protecția Mediului Covasna de a lua în considerare impactul asupra mediului cauzat  de construirea fabricii de prelucrare a lemnului din comuna Reci, județul Covasna, Greenpeace a dat în judecată instituția statului român.

Fabrica de la Reci este un complex industrial construit de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer pe o suprafață de 69,5 hectare și ar urma să prelucreze anual 848 000 metri cubi lemn, adică aproximativ 1.000.000 de arbori tăiați în fiecare an. În ciuda obiecțiilor formulate de Greenpeace România, Agenția pentru Protecția Mediului Covasna a decis că acest proiect industrial poate fi realizat fără un acord de mediu[1] și fără consultarea publicului, ceea ce contravine legislației în materie.

”Nu este în regulă faptul că autoritățile române responsabile de protecția mediului au ignorat amploarea unui astfel de proiect. Acestea au trecut cu vederea multiplele efecte ale lanțului de producție prin tăierea a milioane de arbori din toată țara cât și utilizarea agenților chimici în procesul de prelucrare a unui volum atât de mare de masă lemnoasă și deșeurile rezultate. De asemenea, nu au avut în vedere consecințele negative asupra rezervațiilor și siturilor Natura 2000 din vecinătatea localității Reci[2]  și a modificării ireversibile a peisajului într-o zonă de mare atractivitate turistică. În cadrul natural al Mestecănișului de la Reci s-au turnat o parte din scenele celebrului film „Cold Mountain” premiat cu Oscar in 2004. Mai mult decât atât, Consiliul județean Covasna s-a grăbit să elibereze autorizația de construire, iar lucrările au început deja,” declară Laurențiu Ciocîrlan, coordonator de campanii Greenpeace România.

Anterior acțiunii în justiție, Greenpeace România a cerut public demisia directorului APM Covasna, peste 4000 de persoane alăturându-se acestui demers[3] pe www.greenpeace.ro. Totodată, Greenpeace a cerut Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice să verifice modalitatea în care Agenția a aplicat criteriile de selecție pentru stabilirea necesității efectuării evaluării de impact asupra mediului și să ia măsurile corespunzătoare.

Compania austriacă Schweighofer deține în România patru fabrici de prelucrare a lemnului la Rădăuți, Sebeș, Siret și Comănești, iar din propriile declarații rezultă că procesează peste 2,8 milioane de mc bușteni de rășinoase anual, aproximativ 40-50% din volumul de rășinoase exploatat anual în România.

Cere demisia directorului APM Covasna!

 

 

 


Note:

[1] Informații suplimentare despre autorizațiile de mediu în cazul proiectului de la Reci, județul Covasna http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/activitati/Greenpeace-cere-demisia-directorului-APM-Covasna/info-autorizatii-de-mediu/ 

[2] Sit Natura 2000 ROSCI 0111 Mestecănișul de la Reci -  2104 Ha, Rezervația naturala Mestecănișul de la Reci și Bălțile de la Ozun-Sântionlunca - 2.020 Ha, ROSPA0082Munții Bodoc Baraolt - 56.657 ha, ROSCI 0374 Râul Negru 1001.40 ha.

Subiecte