Interesul pentru valoarea economică a pădurilor ne-ar putea împiedica să salvăm ultimele păduri virgine

Articol principal - noiembrie 14, 2016
În ciuda interesului public pentru realizarea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine, Romsilva îngreunează acest proces.

Pe perioada lunii august 2016 peste 90 de voluntari Greenpeace din 14 țări europene au cartat aproximativ 840 de hectare de păduri seculare în munții Făgăraș din județul Argeș. În urma acestei activități, echipa Greenpeace a întocmit studii pentru pădurile Mușeteica, Obârșia Cumpăniței și Știubeaua, pe care le-a depus în vederea includerii în recent înființatul Catalog național al pădurilor virgine și cvasivirgine.

Din păcate însă, procesul a fost îngreunat de administrator care s-a dovedit a avea alt interes decât conservarea ultimelor păduri virgine din Europa pe care le adăpostește țara noastră.

În data de 30.09.2016, Greenpeace România a depus la Garda Forestieră Ploiești documentația necesară includerii celor trei păduri în Catalog. Câteva săptămâni mai târziu s-a întrunit comisia pentru verificarea în teren a studiilor. În timpul întâlnirii am fost informați de reprezentantul Romsilva că nu va semna procesul verbal de verificare, ceea ce, de fapt, echivala cu refuzul  salvării acestor păduri prin includerea în Catalog. Este de neînțeles de ce Romsilva, ca administrator al proprietății publice a statului, nu înțelege să arate același interes pentru protejarea pădurilor virgine ca proprietarul care i-a încredințat această sarcină. Acest refuz contravine inclusiv obiectivelor asumate de Romsilva, pentru că identificarea pădurilor virgine și cvasivirgine este un indicator în evaluarea mandatului directorului general. De altfel Romsilva a avut sarcina de a identifica toate pădurile virgine și cvasivirgine înregistrate în amenajamentele silvice și a le transmite la ministerul de resort pentru a fi incluse în Catalog. În urma acestui proces s-au  raportat aproximativ 10.000 de hectare de păduri.

Considerăm că în activitatea de constituire a acestui Catalog trebuie sprijinită orice inițiativă. Acest proces este deschis nu doar administratorilor de păduri, ci și ONG-lor, cetățenilor și organismelor de cercetare, toți acești ”actori” fiind în postura în care pot propune studii de identificare a pădurilor virgine, așa cum a declarat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Semnează petiția și cere o protecție mai bună pentru ultimele păduri virgine din România

Pentru a vă convinge încă o dată că avem pentru ce lupta vă invităm să vizionați o galerie cu fotografii din minunatele păduri virgine care încă mai există la noi în țară.

 

Subiecte