Dăruiește un brad...pădurii

Articol de opinie - decembrie 11, 2015
Ultima lună din an înseamnă ceva diferit pentru fiecare. Pentru mine, anul acesta, vreau să însemne generozitate și față de natură.

Anul acesta și în ultimii 10 ani, am ales să dăruiesc un brad. Un brad natural care va rămâne la el acasă în pădure, pentru că eu nu îl voi cumpăra, iar el va continua să producă oxigen. De peste 10 ani împodobesc un brad artificial, iar când nu va mai putea fi folosit, îl voi transforma în alte decorațiuni (da, se poate și asta!).

Nu există o soluție universală pentru a avea cel mai eco brad de Crăciun. Câteva orașe din Europa au ales ca anul acesta să își împodobească piețele festive cu ornamente în formă de brad, confecționate din materiale inedite, refolosite sau transformate, precum sticle de plastic sau chiar farfurii și cești donate.

Dacă alegi un brad natural și stai la casă, ai aici câteva sfaturi despre cum îi poți găsi întrebuințări noi și după ce îl despodobești, ca să nu ajungă un „ornament de tomberon” și atât.

Mulți oameni cred că brazii naturali din piețe nu sunt o idee foarte prietenoasă cu mediul, ca dovadă că în unele cazuri se descoperă nereguli iar brazii sunt confiscați iar vânzătorii, amendați. Însă unii provin din culturi speciale, sustenabile, unde nu sunt folosite nici pesticide dăunătoare. De asemenea, poți găsi și brazi artificiali arătoși, care să nu fie confecționați din PVC, care nu se reciclează.

O altă variantă semi-eco este să cumperi un brăduț în ghiveci pe care să îl plantezi apoi și de care să te bucuri și restul anilor, văzându-l cum crește. Riscul este ca bradul să nu supraviețuiască în noile condiții, așa că, în casă, nu îl ține foarte mult la căldură și udă ghiveciul periodic. Când îl plantezi ai grijă să pregătești bine solul, să îl uzi înainte și să îl aerisești, pentru a ajuta rădăcinile la început.

Generozitatea poate exista în multe variante. Poți alege să dăruiești timp și atenție: adună-ți prietenii și familia și confecționați împreună ornamente de Crăciun. Decorațiunile confecționate de mână vor avea mereu un farmec aparte. Când eram la școală, într-una din vacanțele de iarnă am confecționat 17 metri de ghirlandă – doar din hârtie colorată și lipici – pe care o atârnam în toată casa și din care am și dăruit prietenilor: culoare la metru! :)

Așadar, povestea Crăciunului tău se poate schimba de la an la an și poate fi din ce în ce mai verde.

articol de Irina Bandrabur, ofițer de presă, Greenpeace România

Cum te poți implica? Semnează petiția Greenpeace România pentru protejarea pădurilor din România.

Subiecte