Activiștii Greenpeace cer un Cod Silvic pentru ocrotirea pădurilor

Comunicat de presă - februarie 11, 2013
Activiștii Greenpeace au protestat astăzi în fața Parlamentului împotriva amendamentelor aduse Codului Silvic, propuse spre dezbatere. Încă din anii trecuți o nouă variantă a Codului Silvic se află în dezbatere în Comisiile Parlamentare. Modificările propuse actualului Cod Silvic nu sunt suficiente pentru a elimina fenomenul despăduririlor, cauzat mai ales de tăierile ilegale de arbori.

București, 11 februarie 2013 – Activiștii Greenpeace au protestat astăzi în mod inedit, în fața Parlamentului României, costumați în arbori. Aceștia se opun adoptării amendamentelor la actualul Cod Silvic, care nu protejează suficient pădurile. Greenpeace atrage atenția cu privire la situația gravă în care se află pădurile României, în condițiile în care România pierde 3 hectare de pădure pe oră.

Încă din anii trecuți o nouă variantă a Codului Silvic se află în dezbatere în Comisiile Parlamentare. Modificările propuse actualului Cod Silvic nu sunt suficiente pentru a elimina acest fenomen cauzat mai ales de tăierile ilegale de arbori[1].

Doina Danciu, coordonatorul campaniei Greenpeace pentru protejarea pădurilor, declară: „Considerăm că adoptarea unui nou Cod Silvic nu este justificată decât în măsura în care acesta descurajează drastic defrișările și furturile din pădure, exclude tehnologiile de exploatare extrem de agresive, restricționează accesul publicului în păduri prin mijloace mecanizate generatoare de entropie, interzice îngustarea biodiversității și protejează explicit pădurile virgine și cvasivirgine, promovează reconstrucția ecologică a pădurilor.”

Suprafața acoperită cu păduri din țara noastră se situează cu mult sub media Uniunii Europene (29% față de 42%) iar un studiu realizat de Greenpeace arată că în perioada 2000-2011 suprafața forestieră totală despădurită și degradată, a fost de 280.108 hectare - aproximativ 28.000 hectare pe an – jumătate din această suprafață se află în actualele arii protejate.

Potrivit unei cercetări Greenpeace, în ultimii trei ani (2009-2011) în România au existat peste 30.000 de cazuri de tăieri ilegale de arbori care s-au soldat cu sancțiuni (amenzi contravenționale sau dosare penale, în funcție de gravitatea faptei).


[1] Poziția Greenpeace față de noul Cod Silvic poate fi vizualizată aici

Subiecte