KFC are o rețetă secretă: distrugerea pădurilor tropicale

Articol principal - mai 23, 2012
Greenpeace a lansat dovezi potrivit cărora KFC folosește ambalaje furnizate de compania Asia Pulp and Paper (APP), care defrișează pădurile tropicale. Potrivit testelor de laborator efectuate pe trei piețe – Marea Britanie, China și Indonezia – prezența fibrelor care provin din arbori specifici pădurilor tropicale a fost confirmată în repetate rânduri în compoziția a numeroase tipuri de ambalaje.

Amsterdam, Olanda, 23 mai 2012 – Greenpeace a lansat dovezi potrivit cărora KFC folosește ambalaje furnizate de compania Asia Pulp and Paper (APP), care defrișează pădurile tropicale. Potrivit testelor de laborator efectuate pe trei piețe – Marea Britanie, China și Indonezia – prezența fibrelor care provin din arbori specifici pădurilor tropicale a fost confirmată în repetate rânduri în compoziția a numeroase tipuri de ambalaje, inclusiv în faimoasa găleată de pui.

Raportul Greenpeace  ”How KFC is Junking the Jungle” arată cum ambalajele KFC au fost produse folosind lemn din pădurile tropicale din Indonezia, habitatul multor specii periclitate cum ar fi tigrul de Sumatra. Raportul arată cum nici KFC nici compania-mamă, Yum! Brands nu au măsuri prin care să prevină aprovizionarea lanțurilor lor de producție cu produse provenite din defrișările pădurilor tropicale.

KFC este cea mai mare companie despre care, mai nou, există dovezi potrivit cărora exploatează indirect pădurile tropicale, amenințând specii periclitate, precum tigrul de Sumatra, aflat în pragul extincției. Clienții KFC din toată lumea vor fi îngroziți să afle că ambalajele, care oricum ajung la gunoi, provin din păduri tropicale amenințate,” a declarat Bustar Maitar, campaigner Greenpeace în Indonezia.

Astăzi, în Louisville Kentucky, activiștii Greenpeace au afișat un banner uriaș înfățișând un tigru de Sumatra în fața stâlpilor sediului central al KFC, pe care scria “KFC Stop Trashing My Home.”

Investigatorii Greenpeace au combinat testele de laborator și cercetarea lanțului de aprovizionare pentru a arăta cum o parte din ambalajele KFC provin din exploatarea pădurilor indoneziene (1). Unele ambalaje testate conțineau în proporție de peste 50%, fibre din lemn specific pădurilor indoneziene. Ambalajele companiei includ produse din hârtie care provin de la APP, companie care continuă defrișarea pădurilor tropicale și care a fost recent acuzată că folosește lemn tăiat ilegal la principala fabrică de hârtie din Sumatra (2).

KFC trebuie să nu mai cumpere de la APP, un distrugător notoriu al pădurilor, care a fost acuzat în repetate rânduri de distrugerea pădurilor indoneziene pentru a fabrica produse care oricum se aruncă, precum ambalajele. APP tratează Indonezia ca și cum nu ar fi mai mult decât o sursă vastă de materie primă, distrugând pădurile tropicale care sunt vitale pentru comunitățile locale”, a adăugat Maitar.

Președintele Indoneziei Susilo Bambang Yudhoyono și-a luat angajamentul ca până în 2020 să reducă cu 41% emisiile de gaze cu efect de seră. Indonezia este una din țările cu cele  mai mari emisii de gaze cu efect de seră, ceea ce se datorează în mare parte defrișărilor. Pentru ca Indonezia să reușească să atingă acest obiectiv, companiile precum APP trebuie oprite de la distrugerea pădurilor și turbăriilor. Chiar săptămâna trecută, APP a confirmat că va continua să folosească cherestea din defrișări timp de cel puțin doi ani și jumătate (3).

Greenpeace solicită companiei KFC și companiei de care aparține, Yum! Brands, să renunțe imediat la APP și să elaboreze politici puternice pentru eliminarea legăturii cu defrișările. Campania se desfășoară și în mediul online, printr-un website – parodie, unde oamenii pot ajuta la salvarea pădurilor și a tigrilor de Sumatra. Intrați pe KFC - SecretRecipe pentru detalii.

Până acum, peste 60 de companii din toată lumea au suspendat achizițiile de la APP, printre care și Kraft, Adidas, Hasbro, Mattel, Staples, Unilever, Nestle și multe altele. (4)


 

1) Printre aceste produse se numără  un KFC streetwise lunch box și KFC popcorn box, cumpărate din Marea Britanie.

2) O investigație Greenpeace despre APP și folosirea ilegală a lemnului poate fi văzută aici

3) APP susține că înaintea defrișărilor va efectua evaluări asupra valorii de conservare, însă pentru mai puțin de 50% din lanțul de aprovizionare. Răspunsul Greenpeace aici

4) Vezi pagina 14 a raportului pentru mai multe informații

Subiecte