România adăposteşte unul dintre ultimele peisaje forestiere intacte de pe Pământ

Pagină - octombrie 19, 2009
Greenpeace cere Ministerului Mediului să protejeze imediat peisajele forestiere intacte prin lege

Bucureşti, 10 octombrie 2006 – Organizaţia Greenpeace a descoperit recent că în vestul Carpaţilor Meridionali din România se găseşte unul dintre ultimele peisaje forestiere intacte de pe planetă şi ultimul de acest fel din Europa, situat la sud de Cercul Polar. Greenpeace a realizat harta ultimelor peisaje forestiere intacte din lume împreună cu Centrul de Conservare a Biodiversităţii din Rusia, Uniunea Internaţională Socio-Ecologică şi Liga Naturii (Luonto-Liitto) din Finlanda.

Peisajul forestier intact localizat în partea de vest a Carpaţilor Meridionali include cea mai mare parte a Parcului Naţional Retezat, suprafeţe din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei şi din Geoparcul Dinozaurilor Haţeg, dar şi suprafeţe semnificative din apropiere, încă neincluse în arii naturale protejate. Parcurile Naţionale Retezat şi Domogled-Valea Cernei sunt vizate pentru a deveni parte din reţeaua europeană de arii naturale protejate „Natura 2000”. În prezent, habitatul din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, care adăposteşte printre alte specii endemice şi pinul negru de Banat (Pinus Nigra Banatica), face deja parte din reţeaua Natura 2000. Cel mai recent inventar al pădurilor virgine arată că în această zonă sunt concentrate cele mai multe păduri de acest fel din România. Peisajul forestier intact din Carpaţii româneşti reprezintă adăpostul unui număr semnificativ de păduri virgine şi de specii de floră şi faună endemice, rare sau ameninţate, şi trebuie protejat imediat prin lege de activităţile umane cu impact negativ.

Pădurile sunt sălaşul a două treimi din speciile de floră şi faună cunoscute. Pădurile joacă, de asemenea, un rol esenţial pentru reglarea climei la nivel local şi global. Ele sunt vitale pentru viitorul vieţii pe Pământ. Harta realizată de Greenpeace reprezintă prima evaluare globală a peisajelor forestiere intacte mai mari de 500 kilometri pătrați, nefragmentate de infrastructură, cum ar fi: şosele, aşezări umane, conducte, linii de electricitate sau cursuri de apă amenajate. Aceste peisaje forestiere sunt formate în cea mai mare parte din păduri, dar pot include şi mlaştini sau alte ecosisteme neîmpădurite ce nu conţin urme semnificative ale impactului uman, cum ar fi tăieri de pădure, incendieri sau alte forme de distrugere.

Cercetătorii recunosc valoarea specială a zonelor naturale întinse pentru conservarea tuturor straturilor de diversitate biologică. Există trei motive pentru a ne îndrepta atenţia către zonele naturale întinse. În primul rând, doar ariile suficient de întinse pot conserva populaţiile de animale mari în starea lor naturală şi supravieţui în faţa dezastrelor naturale, cum ar fii incendiile şi furtunile. În al doilea rând, zonele intacte întinse pot servi drept referinţă pentru o mai bună înţelegere şi administrare a altor zone deja degradate sau fragmentate (marea majoritate a pădurilor). În al treilea rând, zonele intacte vaste sunt mai ieftin de întreţinut, întrucât acestea tind să se bazeze pe profunzimea lor ca principală garanţie a protecţiei.

Scopul proiectului a fost acela de a identifica peisaje forestiere cu un minimum de influenţă umană. Se întâmplă adesea ca influenţa omului să fie difuză, iar ariile total lipsite de orice activitate umană să nu mai existe. În acest studiu, o zonă a fost considerată a fi într-o stare naturală intactă dacă nu prezenta urme de infrastructură, exploatare industrială a lemnului în ultimii 30-50 ani, activităţi de minerit sau alte activităţi umane cu impact semnificativ. Urme de intensitate redusă a activităţilor umane (vânatul, poluarea, tăieri neînsemnate de pădure) nu au condus la excluderea unor zone vizate din peisajele forestiere intacte.

Greenpeace solicită Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor să includă imediat întreg peisajul forestier intact din vestul Carpaţilor Meridionali în arii naturale cu cel mai ridicat nivel de protecţie şi Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale să ia toate măsurile ca această comoară a României să rămână intactă în continuare.

 

Subiecte