Greenpeace România și Coaliția Natura 2000 sesizează Președinția și CSAT privind www.inspectorulpadurii.ro

Comunicat de presă - august 7, 2017
Pădurile fac obiectul securității naționale a României din 2016, odată cu aprobarea Legii nr. 2/2016 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României. Astfel, măsurile privind combaterea fenomenului tăierilor ilegale sunt subiect al raportării Guvernului în cadrul ședințelor CSAT.
Atragem atenția că blocajul administrativ care a pricinuit încetarea funcționării web-site-ului www.inspectorulpadurii.ro nu trebuie să fie folosit pentru a sista dezvoltarea SUMAL (Sistem de Urmărire a Materialelor Lemnoase), ori pentru reducerea transparenței activităților de exploatare și transport a lemnului. Menționăm că acest sistem electronic de monitorizare a activităților silvice este fundamental pentru eficiența autorităților de control.
De asemenea, trebuie adăugat că în anul 2016, conform datelor oficiale, 42% dintre cazurile de tăieri ilegale investigate de autorități au fost semnalate de cetățeni folosind instrumentele de transparență din cadrul aplicației Inspectorul Pădurii, adică aplicația de mobil Inspectorul Pădurii și componenta web www.inspectorulpadurii.ro
Considerăm că Guvernul României, prin ministerul de resort, trebuie să-și asume public un plan de acțiune cu termene clare pentru ieșirea din criza pe care au provocat-o. Ministerul Apelor și Pădurilor trebuie să se angajeze că va continua procesul de transparentizare, prin permiterea accesului public la www.inspectorulpadurii.ro, și de implementare a dezvoltărilor și funcționalităților necesare pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale din cadrul SUMAL 2.0.
În acest sens, Coaliția Natura 2000 si Greenpeace Romania au adresat, astăzi, o scrisoare deschisă Președinției și Consiliului Suprem de apărare a Țării, disponibilă aici

Subiecte