O dulce victorie în campania Kit Kat-Nestle

Comunicat de presă - mai 17, 2010
Mulţumim foarte mult sutelor de mii de susţinători ai campaniei noastre de două luni împotriva Kit Kat, celor care aţi sunat și aţi trimis e-mailuri companiei Nestlé, sau care aţi diseminat mesajul campaniei pe paginile voastre de Facebook, Twitter sau în alte reţele de socializare. În această dimineaţă (n.r. 17 mai 2010), Nestlé a anunţat în cele din urmă că va acorda o pauză urangutanilor – de asemenea, pădurilor tropicale și turbăriilor din Indonezia, angajându-se să nu mai folosească produse ce provin din distrugerea pădurilor tropicale.

Acum urangutanii pot lua o pauză!

Logo-ul campaniei

Noile reglementari obligă Nestlé să identifice și să excludă acele companii din propriul lanţ de aprovizionare care deţin sau administrează „plantaţii cu grad înalt de risc sau ferme ce susţin defrișările”. Acestea s-ar aplică binecunoscutului Sinar Mas, un furnizor de hârtie și ulei de palmier pe care Greenpeace l-a denunţat în repetate rânduri că distruge pădurile tropicale – în cazul în care acesta nu respectă noua politică a companiei Nestlé – și ar afecta Cargill, unul dintre furnizorii de ulei de palmier ai companiei elveţiene care se aprovizionează de la Sinar Mas.

Anunţul companiei Nestlé transmite un mesaj puternic industriei hârtiei și uleiului de palmier, și anume, faptul că distrugerea pădurilor tropicale este o practică inacceptabilă pe piaţa globală actuală – care nu ar fi fost posibil fără ajutorul oamenilor din toată lumea. De la bun început, baza campaniei noastre împotriva Kit Kat a constituit-o susţinerea extraordinară a publicului – în mediul online și offline – atât din partea consumatorilor interesaţi, cât și a susţinătorilor activi în rețelele de social media.

Susţinerea din partea comunităţii online s-a manifestat încă din prima zi, atunci când ştergerea clipului “Have a break?” de pe YouTube a declanşat apariţia mesajelor virtuale denunţând cenzura, postarea a câtorva clipuri similare pe YouTube, și a determinat sute de mii de vizionări în câteva ore ale aceluiaşi clip postat de această dată pe Vimeo – numărul total de vizionări ale tuturor versiunilor videoclipului este în prezent de 1,5 milioane!

Facebook a reprezentat o altă platformă online importantă în campania împotriva Kit Kat; aici s-a aplicat un val constant de presiune la adresa Nestlé prin intermediul comentariilor voastre postate pe pagina de Facebook a companiei. Totodată, mulţi dintre voi „v-aţi pus susţinerea pe tavă” în stilul Facebook, schimbându-vă pozele de la profil cu altele înfăţișând urangutani, păduri tropicale, și logo-ul Kit Kat „Criminal” al campaniei noastre.

Puterea social media a făcut un front comun impresionant cu acţiunile noastre directe în vederea transmiterii mesajului în mod nemijlocit companiei Nestlé în cadrul unor evenimente precum Adunarea Generală Anuală Nestlé din 15 aprilie a.c.. În faţa clădirii, acţionarii au fost întâmpinaţi, pe măsură ce soseau la reuniune, de activiști costumați în urangutani care protestau, în timp ce în incintă, activiştii noştri s-au ascuns în galerii pentru a desfășura deasupra capetelor acţionarilor – chiar în momentul debutului întâlnirii – bannere care cereau companiei Nestlé să „acorde o pauză” urangutanilor. În mediul online, susţinătorii noştri trimiteau acţionarilor, în timpul reuniunii, mesaje scurte prin intermediul unei reţele Wi-Fi fantomă creată de noi în prealabil, care redirecţiona acţionarii către greenpeace.org/kitkat atunci când aceştia se conectau.

Atât în mediul online, cât și offline mesajul către Nestle din ultimele două luni a fost unul puternic și constant – acordaţi o pauză pădurilor tropicale și urangutanilor. Toate formele mesajului – de la urangutani protestând pe străzi, până la actualizările activităţii de pe Facebook – ne-au adus la angajamentul din prezent. Felicitări și mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat sa ajungem aici – acum daţi vestea mai departe lumii. Vă rugăm să vă recunoașteţi aportul adus la reuşita campaniei noastre împotriva Kit Kat pe Facebook șiTwitter - sau pe oricare din paginile voastre de pe alte reţele sociale – o meritaţi!

Obiectivul nostru rămâne protecţia totală a pădurilor tropicale și a turbăriilor din Indonezia bogate în carbon. Greenpeace va monitoriza îndeaproape activitatea Nestlé pentru a se asigura ca aceasta îşi respectă angajamentele, implementându-le fără întârziere. Vom continua să investigăm si să denunţăm companiile producătoare de hârtie și ulei de palmier care folosesc practici neloiale, distrugând pădurile tropicale, și să punem presiune pe guvernul indonezian să acţioneze în acest sens. Între timp, actuala politică „amprentă ecologică fără defrișări” a companiei Nestlé este o reuşită de care trebuie să ne bucurăm. Sperăm că aceasta va constitui un impuls pentru alte companii internaţionale – precum Carrefour și Wal-mart – să ia atitudine și să perceapă mesajul nostru: nu trebuie să distrugem pădurile pentru a obţine produse de consum.

Dați mai departe pe Facebook

Subiecte