Victorie pentru pădurile tropicale: industria uleiului de palmier anunță un plan de oprire a defrișărilor

Comunicat de presă - februarie 14, 2011
Anul trecut cel mai cunoscut fapt despre compania Golden Agri Resources' (GAR) era că făcea parte din grupul Sinar Mas, fiind ramura care se ocupa direct cu distrugerea pădurilor pentru obținerea de ulei de palmier. Astăzi Golden Agri este prima companie indoneziană de ulei de palmier care își ia angajamentul de a nu se mai implica în distrugerea pădurilor pentru care această industrie și-a atras o faimă atât de proastă.

Un pui de urangutan jucându-se la Fundația pentru Supraviețuirea Urangutanilor din Borneo (B.O.S.). Habitatul urangutanilor este distrus din cauza defrișărilor pădurilor tropicale indoneziene de către industria uleiului de palmier, a celulozei și hârtiei

Anul trecut cel mai cunoscut fapt despre compania Golden Agri Resources' (GAR) era că făcea parte din grupul Sinar Mas, fiind ramura care se ocupa direct cu distrugerea pădurilor pentru obținerea de ulei de palmier. Compania Sinar  Mas este cel mai mare furnizor de ulei de palmier și de celuloză din Indonezia. Aceasta este aceeași companie care a pierdut contractul cu Nestle după lansarea campaniei Greenpeace Kit Kat. Astăzi Golden Agri este prima companie indoneziană de ulei de palmier care își ia angajamentul de a nu se mai implica în distrugerea pădurilor pentru care această industrie și-a atras o faimă atât de proastă.

Nu s-ar fi ajuns până în acest punct fără toți pașii benefici care au impulsionat protejarea permanentă a pădurilor tropicale indoneziene și a zonelor umede – pasul final și cel mai important pe care vrem să îl atingem.

S-a ajuns la acest rezultat după cercetări importante care au expus rolul pe care îl are industria uleiului de palmier în distrugerea pădurilor indoneziene, clienți importanți care au anulat contractele cu Golden Agri (Unilever și, cel mai recent, Nestle și Burger King) și, desigur, solicitările din partea oamenilor venite din toate colțurile lumii: de a opri defrișările acum. Anul trecut, datorită unui sprijin uimitor din partea suporterilor online, Nestle a renunțat să mai cumpere ulei de palmier care provenea din distrugerea pădurilor tropicale. Acesta a fost imboldul necesar pentru ca cea mai mare companie de băuturi și alimente din lume să anuleze contractul cu Golden Agri, din cauza practicilor distructive ale acesteia.

Acum, la mai puțin de un an, Golden Agri și-a luat un angajament care arată că această companie și-a dat seama că protejarea pădurilor tropicale indoneziene este un lucru benefic pentru afaceri.

Miercuri, 9 februarie, la o conferință de presă susținută în Jakarta, compania Golden Agri a promis că va opri defrișările în zonele împădurite care sunt bogate în carbon, așa numitele păduri cu „stocare mare de carbon” (HCS), și și-a înnoit angajamentele de a nu defrișa zonele umede și pădurile de înaltă valoare a conservării, adică zone foarte importante pentru biodiversitatea locală și critice din punct de vedere al habitatelor animalelor sălbatice. Golden Agri a anunțat de asemenea și colaborarea cu The Forest Trust (TFT), pentru a implementa aceste angajamente la fața locului. The Forest Trust este același grup non-guvernamental care lucrează cu Nestle la implementarea angajamentelor sale față de oprirea defrișărilor.

Distrugerea pădurilor tropicale indoneziene și a zonelor umede, pentru a face loc plantațiilor de plamieri este o sursă uriașă de emisii de carbon, iar noua promisiune a companiei Golden Agri, dacă va fi corect implementată, ar putea ajuta la combaterea schimbărilor climatice și la salvarea unor zone forestiere foarte întinse. Un astfel de angajament din partea unei companii mari, care are o influență considerabilă în industria uleiului de palmier ar putea fi și scânteia care va declanșa o schimbare în întreaga industrie.

Chiar dacă promisiunile „pe hârtie” anunțate de Golden Agri sunt importante, Greenpeace va monitoriza îndeaproape următorii pași pentru a se asigura că vorbele devin acțiuni concrete care protejează pădurile tropicale. Mai exact, Greenpeace va urmări îndeplinirea promisiunii făcute de Golden Agri de a nu mai defrișa păduri bogate în carbon. Pentru aceasta, compania a stabilit o limită de cel puțin 35 tone de carbon pe hectar, astfel pădurile care conțin carbon peste această limită nu vor fi defrișate. Cu cât este mai mare limita de carbon, cu atât este mai important pentru clima planetei noastre ca aceste terenuri bogate  în carbon să nu fie distruse.

Consilierii guvernamentali indonezieni au recomandat deja aceeași limită, parte dintr-o strategie de țară de reducere a emisiilor de carbon. Acești următori pași spre protejarea pădurilor și zonelor umede sunt o altă oportunitate pentru guvernul indonezian de a insista asupra unor standarde asemănătoare în toate industriile care operează în zonele forestiere. Un prim pas foarte important pentru guvern ar fi să oprească emiterea de noi licențe și să le evalueze pe cele deja emise.

Se pare că există probleme la nivelul comunicării interne în cadrul grupului Sinar Mas – ramura care se ocupă de celuloză și hârtie, Asia Pulp and Paper (APP) continuă să distrugă pădurile tropicale. În timp ce Golden Agri ia măsurile necesare, APP este ocupat să defrișeze pădurile indoneziene, inclusiv anumite zone critice pentru supraviețuirea tigrului de Sumatra, specie pe cale de dispariție. În același timp această companie afișează o doză importantă de greenwashing.

Acum este rândul APP să asculte solicitările oamenilor din toată lumea și să simtă presiunea acestei uimitoare dinamici cu care avansează eforturile de protejare a pădurilor. APP trebuie să nu mai distrugă pădurile indoneziene pentru obținerea de celuloză și hârtie. 

Subiecte