Retezat: ultimul Peisaj Forestier Intact din Europa temperată confirmat de Guvern

Pagină - octombrie 19, 2009
Bucureşti, 24 iunie 2008 - Greenpeace salută finalizarea studiului comandat de Ministerul Mediului şi realizat de ICAS (Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice) şi confirmă existenţa în munţii Retezat a ultimului peisaj forestier intact (PFI) din Europa de la latitudini temperate.

În octombrie 2006 Greenpeace anunţa că a descoperit că Munţii Retezat-Godeanu - Ţarcu adăpostesc ultimul PFI din Europa, situat la sud de Cercul Polar. La scurt timp Ministerul Mediului a comandat un studiu de evaluare ştiinţifică a PFI. În perioada de timp ce a trecut Greenpeace a depus eforturi pentru a stopa activităţile cu impact negativ asupra PFI şi a lucrat alături de administraţiile şi consiliile ştiinţifice deja existente ale parcurilor naţionale Retezat şi Domogled împotriva lucrărilor ilegale la DN 66A Petroşani – Băile Herculane. Studiul a fost finalizat recent şi confirmă că PFI are 97926 hectare din care 18046 ha sunt păduri virgine.

Practic aici se află ultima arie din Europa din zona temperată mai mare de 50.000 ha care nu este străbătută de infrastructură, nu are aşezări omeneşti şi nu a fost afectată de exploatări forestiere sau miniere în ultimii 50 de ani. Fragmentarea şi pierderea habitatelor naturale sunt principalele ameninţări cu extincţia speciilor de plante şi animale, iar PFI oferă adăpostul perfect pentru diversitatea biologică a speciilor şi sănătatea populaţiilor de floră şi faună, mai ales a mamiferelor mari (lup, urs, râs) care au nevoie de spaţii deosebit de vaste. 22 de tipuri diferite de ecosisteme au fost identificate aici de echipa de cercetare.

Peisajul include cea mai mare parte a Parcului Naţional Retezat, suprafeţe din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei şi din Geoparcul Dinozaurilor Haţeg, dar şi alte suprafeţe însemnate din apropiere. Unele au fost recent incluse în reţeaua europeană de arii protejate Natura 2000 (Munţii Ţarcu, Dăncioanea, Strei-Haţeg, Nordul Gorjului de Vest), dar 10% din teritoriul PFI rămâne în continuare fără nici un fel de protecţie legală, deşi echipa de cercetători care a realizat studiul consideră că şi restul de 10% din PFI are valoare ridicată de conservare şi că trebuie de asemenea inclus în arii naturale protejate. Totuşi noile situri Natura 2000 nu au administraţie şi planuri de management deoarece ANAP (Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate) nu există încă, iar restul de 10% sunt supuse ameninţărilor fără limite.

Tezaurul natural din Retezat a trezit interesul unor prestigioase publicaţii internaţionale (The Independent sau The Guardian) şi a început să aducă tot mai mulţi turişti în această arie de o deosebită diversitate biologică şi geologică şi cu peisaje unice. Se ştie că indiferent de tipul de arie naturală protejată ales pentru a proteja un teritoriu, ameninţările se pot materializa în distrugeri ireversibile. Totuşi prestigiul unui titlu de Patrimoniu Natural Mondial UNESCO a reuşit să confere ariilor protejate o conservare eficientă peste tot în lume. 

Greenpeace cere:

- Ministerului Mediului să protejeze 100% din peisajul forestier intact prin lege şi să demareze procedurile pentru desemnarea acestuia ca Patrimoniu Natural Mondial UNESCO

- Miniştrilor de la Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi de la Ministerul Justiţiei să avizeze hotărârea de Guvern privind organizarea şi funcţionarea ANAP.

 


 

Subiecte