APP promite să pună capăt defrișărilor

Comunicat de presă - februarie 5, 2013
Asia Pulp & Paper, una dintre cele mai mari companii de celuloză și hârtie, a anunțat o nouă politică forestieră, menită să pună capăt defrișărilor din Indonezia.

Jakarta, Indonezia, 5  februarie 2013 – Greenpeace felicită angajamentul companiei Asia Pulp&Paper (APP), de a pune capăt defrișărilor. Este un rezultat pozitiv al eforturilor de a salva pădurile Indoneziei, după un deceniu de presiune publică și negocieri recente cu Greenpeace.

APP, unul din cei mai mari producători mondiali de hârtie și ambalaje, a publicat o nouă „Politică de conservare forestieră” care, dacă va fi implementată, ar putea însemna sfârșitul unei epoci lungi și controversate de distrugere a pădurii tropicale.

Lăudăm APP pentru angajamentul făcut pentru oprirea defrișărilor, dar ceea ce contează cu adevărat este ceea ce se întâmplă în păduri și de aceea vom monitoriza îndeaproape progresele. Dacă APP va implementa aceste noi politici, vom putea marca o schimbare dramatică a direcției, după ani de zile de defrișări masive în Indonezia,” a declarat Bustar Maitar, coordonatorul campaniei Greenpeace pentru protejarea pădurilor în Indonezia.

Pădurile tropicale ale Indoneziei reprezintă un habitat vital pentru specii amenințate precum tigrul de Sumatra și sunt căminul a mii de comunități forestiere. Guvernul indonezian a identificat sectorul de hârtie și celuloză ca fiind principalul factor determinator al defrișărilor din Indonezia, alături de industria uleiului de palmier.

Acest răspuns din partea APP este rezultatul anilor de presiune din partea organizațiilor non-guvernamentale indoneziene și internaționale, care au dovedit că această companie are un rol major în defrișările masive, inclusiv în zone importante de habitat pentru animale sălbatice și zone revendicate de către comunitățile locale. Campania Greenpeace pentru transformarea sectorului de celuloză și hârtie al Indoneziei a inclus investigații în premieră ale operațiunilor APP și campanii la nivel mondial prin care branduri globale care foloseau hârtie și celuloză de la APP, au fost expuse presiunii publice.

Multe companii globale și-au suspendat contractele cu APP și au introdus legi prin care să înlăture contribuția la defrișări din lanțul de aprovizionare, după valul de presiune publică inspirat de Greenpeace. Peste 100 de companii au acționat, printre care și Adidas, Kraft, Mattel, Hasbro, Nestlé, Carrefour, Staples și Unilever.

Noul angajament al APP vine într-un moment crucial pentru pădurile Indoneziei. Moratoriul pentru defrișări, instituit de Președintele Yudhoyono în 2011, expiră în luna mai a acestui an.

Solicităm de urgență guvernului Indoneziei să folosească măsurile luate de APP pentru a întări și extinde moratoriul, începând cu o revizuire a tuturor concesionărilor forestiere existente. De asemenea, guvernul trebuie să îmbunătățească imediat legislația forestieră pentru a ajuta companiile precum APP să își implementeze politicile de conservare. Numai o acțiune concertată din partea guvernului, a industriei și a societății civile indoneziene poate schimba cursul extincției tigrilor de Sumatra, ”  adaugă Maitar.

APP face parte din grupul Sinar Mas, unul dintre cei doi producători globali de celuloză și hârtie din Indonezia, care se bazează pe pădurile tropicale pentru fabricarea produselor sale, folosite de branduri cunoscute în toată lumea. Greenpeace a adresat astăzi o scrisoare directorulu Asia Pacific Resources International, al doilea mare producător de celuloză și hârtie al Indoneziei, pentru a întreba când anume compania sa are de gând să își asume un angajament similar pentru a pune capăt defrișărilor.

Subiecte