Descriere

Pagină - octombrie 19, 2009
Pădurile sunt vitale pentru noi. Pe lângă faptul că stochează carbonul, pădurile sunt esenţiale pentru menţinerea biodiversităţii, despre care oamenii de ştiinţă spun că ne vor ajuta să ne adaptăm la schimbările climatice în viitor, pentru că ne frunizează apă, alimente şi leacuri.

Pădurile au evoluat de-a lungul mileniilor și găzduiesc cea mai vastă biodiversitate de pe Pământ; dintre toate speciile de uscat de pe planetă, aproape două treimi se găsesc în păduri. Multe dintre speciile rare care trăiesc în păduri sunt din ce în ce mai mult amenințate cu dispariția.

România are 6,515 milioane de hectare de pădure, ocupând 27,4% din suprafața țării. 51% din fondul forestier aparține statului, restul fiind proprietate privată. Pădurile ajută la reglarea climei Pământului pentru că ele stochează aproape 300 de miliarde de tone de carbon – de 40 de ori mai mult decât emisiile anuale de gaze cu efect de seră  care provin din arderea combustibililor fosili. Atunci când pădurile sunt distruse, carbonul stocat este eliberat în atmosferă sub forma gazului cu efect de seră, care contribuie laschimbările climatice – dioxidul de carbon. 

În România, campania de protejare a pădurilor vizează următoarele aspecte:

Tăierile ilegale de arbori

Greenpeace România investighează și expune cazurile de tăieri ilegale de arbori și derulează o campanie pentru îmbunătățirea și aplicarea legislației în acest domeniu, care să vizeze înăsprirea pedepselor pentru cei care taie ilegal arbori. De asemenea, această campanie este sprijnită și de o serie de acțiuni în instanță. În urma unui studiu Greenpeace, România pierde 3 hectare de pădure în fiecare oră. Potrivit datelor oficiale, în 2012 s-au exploatat peste 19 milioane de metri cubi de lemn, în creștere față de aniiprecedenți. Din această cantitate, aproape 3 milioane de metri cubi sunt achiziționați decompania austriacă Schweighofer, care prelucrează și exportă lemnul.

Includerea pădurilor virgine de fag în Patrimoniul UNESCO

România deține cea mai mare suprafață de pădure de fag din arealul euro-asiatic – aproximativ 2.000.000 ha, care reprezintă peste 30% din suprafața împădurită a țării. Pe teritoriul României, pădurile de fag s-au extins acum aproximativ 3.000 de ani și cuprind anumite specii rare, endemice, care imprimă o notă regională distinctă. Greenpeace a demarat o campanie pentru includerea acestor păduri valoroase de fag în patrimoniul UNESCO. În perioada 1929-2004, suprafața pădurilor de fag și amestec defag, s-a redus cu circa 400.000 ha, adică cu 20 %, iar agresiunea continuă, de aceea este foarte importantă protejarea lor. 

Subiecte