Tabăra Greenpeace - Pădurea Cumpăna

Voluntari Greenpeace din 11 țări (România, Austria, Germania, Olanda, Ungaria, Croația, Finlanda, Belgia, Slovacia, Slovenia, și Elveția) au început să inventarieze una dintre puținele păduri virgine și cvasivirgine rămase în România pentru a sublinia nevoia protejării prin lege a acestor păduri unice, amenințate cu dispariția.

Tabăra are loc pe malul lacului Vidraru, în bazinul râului Argeș care până de curând era una dintre cele mai mari suprafețe acoperite cu păduri virgine și cvasivirgine.

Multe dintre pădurile virgine și cvasivirgine din România sunt amenințate cu dispariția din cauza tăierilor ilegale, dar și din cauza unei administrări iresponsabile și a tăierilor imorale. Ultimul inventar parțial din 2003 a relevat existența a peste 240.000 de hectare, iar Greenpeace estimează că astăzi au rămas mai puțin de jumătate dintre ele.

Ce facem în această tabără?

Voluntarii Greenpeace vor inventaria una dintre puținele păduri virgine și cvasivirgine rămase în România pentru a sublinia nevoia protejării prin lege a acestor păduri unice, amenințate cu dispariția. Facem astfel primul pas în popularea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine prin inventarierea pădurii Cumpăna și depunerea documentației pentru înscrierea și protejarea ei.

Tabăra va fi de asemenea o oportunitate prin care voluntarii Greenpeace și nu numai vor învăța cum să utilizeze recentul lansat site www.salvezpadurea.ro, unde orice persoană care observă un potențial caz de tăiere ilegală îl poate raporta direct către autorități.

Păduri de o valoare inestimabilă se află în pericol

Potrivit ultimului inventar, publicat în 2005, România mai avea 218.500 de hectare acoperite cu păduri virgine și cvasivirgine. Acest inventar a fost realizat între anii 2000 și 2005 și nu a cuprins toate pădurile existente, în principal din cauza opunerii din partea proprietarilor și a administrației publice, care se temea de restricții în cazul în care aceste păduri vor trebui protejate.

În ultimii 15 ani, multe dintre aceste păduri deja identificate au fost pierdute din cauza despăduririlor și a infrastructurii forestiere, de exemplu drumurile forestiere și putem doar presupune că pădurile care nu au fost inventariate atunci au avut o soartă similară. În unele cazuri, aceste păduri au fost distruse chiar de cei care se temeau de impunerea unui statut de protecție tocmai pentru că au fost declarate păduri virgine.

De aceea avem nevoie de un inventar complet, actualizat și disponibil public care să cuprindă toate pădurile virgine și cvasivirgine care au mai rămas, dimensiunea lor și localizarea exactă.

Greenpeace îi solicită ministrului Pașca-Palmer să:

- impună un moratoriu pe orice fel de intervenție în toate pădurile despre care se știe sau se bănuiește că sunt păduri virgine și cvasivirgine,

- să introducă de urgență în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine toate cele 24 de păduri nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO,

- să inițieze și să coordoneze de urgență un inventar național al tuturor pădurilor virgine și cvasivirgine din România. 

Implică-te:

- alătură-te eforturilor noastre și cere Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor să susțină protecția ultimelor păduri virgine din România 

- realizează un scurt video în care îți arăți sprijinul față de proiectul nostru

- urmărește-ne pe Facebook  și Twitter  și ajută-ne ca mesajele noastre să ajungă cât mai departe

Cele mai recente actualizări

 

Povești ale voluntarilor din tabăra pădurii

Articol principal | septembrie 2, 2016 la 14:41

Voluntarii prezenți în tabăra de salvare a pădurii au povești de spus. Veniți din orașe și țări diferite, au venit împreună alături de noi pentru a proteja pădurile.

La finalul taberei din munții Făgăraș, Greenpeace a cartat 854 de hectare de păduri...

Comunicat de presă | august 29, 2016 la 11:31

La finalul taberei din munții Făgăraș, Greenpeace a cartat 854 de hectare de păduri virgine pentru a fi incluse în Catalogul Național și 985 de hectare de păduri virgine distruse

Tu când ai admirat ultima dată o rândunică sau un copac?

Articol de blog de Andreea Rosetti | august 18, 2016

Au trecut 4 zile de când am ajuns în Tabăra Greenpeace. Deja am uitat în ce zi suntem, unde mi-e telefonul. Și asta nu din cauză că suntem niște eterni studenți cu capul în nori care își permit să uite de ei, ci din cauză că am reușit...

Natura are nevoie de o voce

Articol de blog de Valentin Salageanu | august 16, 2016

Natura are nevoie de o voce, iar Greenpeace îi dă glas prin toți cei care se implică, fie că sunt voluntari, activiști sau specialiști. Ne-am adunat în munții Făgăraș din zece țări și ne-am așezat o tabără pe valea râului Argeș, pe...

Greenpeace organizează o tabără pentru protejarea pădurilor virgine din România

Comunicat de presă | august 9, 2016 la 9:35

Timp de trei săptămâni, aproximativ 90 de voluntari Greenpeace din România și alte 9 țări din Europa vor realiza inventarul pădurii virgine din zona Cumpăna, Vidraru.

1 - 5 din 5 rezultatelor.

Subiecte
Tag-uri