Greenpeace organizează o tabără pentru protejarea pădurilor virgine din România

Comunicat de presă - august 9, 2016
Timp de trei săptămâni, aproximativ 90 de voluntari Greenpeace din România și alte 9 țări din Europa vor realiza inventarul pădurii virgine din zona Cumpăna, Vidraru.

Voluntari Greenpeace din 10 țări (România, Austria, Germania, Olanda, Ungaria, Croația, Finlanda, Slovacia, Slovenia și Elveția) au început să inventarieze una dintre puținele păduri virgine și cvasivirgine rămase în România pentru a sublinia nevoia protejării prin lege a acestor păduri unice, amenințate cu dispariția.

Tabăra are loc pe malul lacului Vidraru, în bazinul râului Argeș, care până de curând era una dintre cele mai mari suprafețe acoperite cu păduri virgine și cvasivirgine.

Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei Greenpeace de protejare a pădurilor declară: „Aceste păduri sunt un patrimoniu natural inestimabil. Ele sunt parte din identitatea noastră și a întregii Europe și trebuie să fie protejate în beneficiul nostru și al nenumăratelor generații care ne vor urma.”

În ciuda valorii lor, pădurile virgine și cvasivirgine ale României sunt distruse și degradate într-un ritm alarmant. Legislația incompletă și slaba aplicare a legilor existente au permis un management distructiv și au tolerat tăieri ilegale. Drept consecință România a pierdut în ultima decadă aproape jumătate din pădurile sale virgine și cvasivirgine, potrivit estimărilor Greenpeace.

Pe 11 iulie, Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a trasat cadrul legislativ pentru protejarea ultimelor păduri virgine și cvasivirgine din țară[1]

Pentru ca acest întreg patrimoniu natural inestimabil să fie salvat, cerem Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să impună un moratoriu pe orice fel de intervenții în pădurile virgine și cvasivirgine și să inițieze de urgență un proiect național de inventariere a tuturor celor rămase pentru includerea lor în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine[2] recent constituit. Pădurile nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO trebuie să fie introduse de urgență și cu prioritate Catalog,” adaugă Sălăgeanu.

Greenpeace împreună cu voluntarii săi face primul pas în popularea Catalogului prin inventarierea pădurii Cumpăna și depunerea documentației pentru înscrierea și protejarea ei. De asemenea voluntarii vor aplica în teren Ghidul voluntarului pentru protecția pădurilor[3] și vor folosi platforma de sesizări www.salvezpadurea.ro.

Susțineți salvarea ultimelor păduri virgine și cvasivirgine ale Europei semnând scrisoarea către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor[4].


[1] Ordinul MMAP nr. 1417/2016 privind constituirea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România

[2] Ordinul MMAP nr. 1417/2016 privind constituirea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România

Subiecte