Roșia Montană - mărturii incomode

Mărturiile oamenilor din Roșia Montană, care nu se dau bătuți și luptă în continuare împotriva proiectului minier care le-ar distruge casele, locurile în care au copilărit, au trăit, în care și-au îngropat rudele - viața și mediul înconjurător.

Citeste complet povestea

Roșia Montană - mărturii incomode

În prezent, o companie româno-canadiană, Roșia Montană Gold Corporation, plănuiește să deschidă o uriașă mină de aur folosind cianura în tehnologia de extracție, în apropiere de Roșia Montană, o localitate din Transilvania. Un sat, patru dealuri, biserici și cimitire, împreună cu întreg centrul istoric și ruinele cetății Alburnus Maior și vestigiile romane ar urma să fie dizolvate în cianură în decurs de 15-17 ani.

215 de milioane de tone de minereu ar urma să fie procesate de mai multe sute de tone de cianură. Ca produs rezidual al exploatării, 215 milioane de tone de nămol toxic vor fi generate și stocate într-o vale protejată de un baraj înalt de 185 de metri. Iazul de decantare ar acoperi peste 200 de hectare, însă proiectul nu cuprinde nici un plan pentru izolarea acestuia la bază. Acest lucru înseamnă că nămolul toxic va polua nu doar aerul, ci și apele subterane și de suprafață.

Deșeurile toxice care rezultă din exploatare vor reprezenta o amenințare pentru mediul înconjurător timp de secole. De asemenea, impactul inundațiilor este greu de estimat. Nimeni nu poate estima cu precizie efectele unei furtuni torențiale în contextul în care efectele schimbărilor climatice se fac deja simțite. Zona destinată iazului este amplasată acum satul Corna, cu casele, bisericile și cimitirele sale.

În mai 2010, Parlamentul European a adoptat o rezoluție referitoare la interzicerea folosirii cianurii în minerit în Uniunea Europeană, cu un vot majoritar de 488 pentru și 48 contra. Rezoluția solicită interzicerea mineritului cu cianură la nivel european. Până acum, Republica Cehă, Ungaria și Germania au interzis cianura în minerit.

Rezultatele unui sondaj național solicitat de Greenpeace arată că majoritatea cetățenilor români care sunt informați despre acest subiect și care și-au exprimat părerea, sunt împotriva proiectului de la Roșia Montană.

Mai mulți oameni de știință susțin că proiectul va afecta mediul și va distruge patrimoniul cultural unic. De asemenea, Academia Română se opune proiectului. Mineritul pe bază de cianură nu se poate desfășura în condiții de siguranță deplină. 

Cele mai recente actualizări

 

Remember Baia Mare

Galeria de imagini | februarie 9, 2012

Fără cianură la Roșia Montană

Galeria de imagini | februarie 2, 2012

„Pericol de contaminare cu cianură!”

Galeria de imagini | ianuarie 26, 2012

Galerie foto

Galeria de imagini | octombrie 14, 2011

1 - 4 din 4 rezultatelor.