Cazul Roşia Montană - acces la informaţii obţinut în instanţă

Comunicat de presă - februarie 8, 2012
Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au obţinut câştig de cauză în procesul cu Ministerul Mediului şi Pădurilor şi cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Alba (DJCPA).

Sentința obligă instituțiile statului să publice certificatul de descărcare de sarcină arheologică și documentația care a stat la baza acestuia. În dosar, Ministerul Culturii argumenta că documentația nu este publică întrucât a fost realizată de un arheolog și ar fi protejată de legea drepturilor de autor.

În iulie 2011, Greenpeace şi CRJ au solicitat Ministerului Mediului şi Pădurilor comunicarea certificatului de descărcare arheologică nr.9/2011 cu privire la sectorul de exploatări miniere Roşia Montană Masivul Cârnic, precum şi actele care au stat la baza emiterii acestuia.

În luna august DJCPA a comunicat certificatul însă documentaţia aferentă putea fi consultată doar la sediul instituţiei din Alba şi la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional Bucureşti. Ulterior, Ministerul a răspuns că întreaga documentaţie se află doar la Alba.

Instituţia din Alba, precum şi Ministerul Culturii au încălcat astfel dreptul la liber acces la informaţii de interes public, drept garantat de Legea 544/2001, care arată şi că accesul la informaţii trebuie să fie gratuit, eventualele costuri referindu-se numai la suportul material al informaţiilor solicitate.

Hotărârea Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs de către DJCPA şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. 

Subiecte