Accident grav la o mină de aur și cupru din Canada – Încă o avertizare pentru Roșia Montană

Comunicat de presă - august 8, 2014
Luni, 4 august, în jurul orei 3 dimineața (ora locală[1]) a avut loc un accident grav de mediu în Canada, în Districtul Regional Cariboo, la o exploatare minieră de suprafață de aur și cupru.

În urma inundațiilor, iazul de decantare, care conținea reziduuri și nămoluri poluante, s-a revărsat contaminând apele râurilor din zonă. În comparație cu proiectul de la Roșia Montană, care prevede construirea unui iaz de decantare pe o suprafață de 200 de hectare iar barajul ar urma să aibă 185 metri înălțime, iazul de decantare unde a avut loc accidentul luni, are o suprafață de aproximativ 170 de hectare.

Exploatarea minieră din Canada aparține companiei Imperial Metals Corp[2]. Potrivit companiei, nu au fost raportate victime sau răniți. Tot compania a declarat că nu cunoaște încă ce anume a provocat deversarea, care a distrus și un drum din apropiere.

A aerial view shows the debris going into Quesnel Lake caused by a tailings pond breach near the town of Likely, B.C. Tuesday, August, 5, 2014. The pond which stores toxic waste from the Mount Polley Mine had its dam break on Monday spilling its contents into the Hazeltine Creek causing a wide water-use ban in the area. THE CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward ORG XMIT: JOHV103

Credit foto: Jonathan Hayward, THE CANADIAN PRESS

10 milioane de metri cubi de apă și 4,5 milioane de metri cubi de steril s-au deversat în Polley Lake, potrivit ministrului responsabil cu energia și mineritul din regiune. Locuitorii au fost avertizați să folosească doar apă îmbuteliată pentru gătit și spălat până vor primi notificări asupra calității apei; autoritățile au trimis probe de apă la laboratoare pentru testare.

Acesta este unul dintre cele mai grave accidente de acest gen, de o anvergură mai mare decât cel de la Baia Mare din anul 2000. Imagini din elicopter arată cum nămolul gri se răspândește în afara iazului de decantare, mormane de arbori scoși din rădăcini și lichide care se revarsă din iaz[3].

Alexandru Riza, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace Romania declară: „Greenpeace avertizează din nou cu privire la pericolul pe care îl poartă un asemenea iaz de decantare, la fel cum este și cel prevăzut în proiectul pentru exploatarea de la Roșia Montană. Accidentul din Cariboo, Canada, ilustrează perfect faptul că un astfel de eveniment poate surveni oricând, chiar din cauze necunoscute – deci neprevăzute – dacă e să cităm compania vinovată de acest dezastru. Solicităm în mod imperativ factorilor de decizie de la noi din țară să nu aducă și aici povara unui astfel de iaz și să blocheze definitiv proiectul de exploatare de la Roșia Montană”.

Potrivit informațiilor oficiale citate de presă, în ultimii ani compania a depozitat la locul exploatării cantități din ce în ce mai mari de substanțe toxice precum arsenic, mercur și plumb.

Compania a raportat către autoritățile canadiene materialele deversate în iazul de decantare anul trecut. În raport apar 326 de tone de nichel, peste 400 de tone de arsenic, 177 de tone de plumb și 18.400 de tone de cupru și alți compuși; toate acestea au fost depozitate în iazul respectiv în 2013[4].

Analizând imaginile cu spărtura digului, adâncimea apei și sedimentelor a fost în jur de 25-30 de metri, ceea ce înseamnă o capacitate de 50.000.000 de metri cubi – potrivit rapoartelor, în urma accidentului au fost deversate 14.500.000 de metri cubi de apă și sedimente.

Cariboo este o zonă unde încă o companie, Taseko Mines Ltd, a propus deschiderea minei New Prosperity, o mină de aur și cupru. Guvernul canadian a blocat de două ori deschiderea acestei mine din cauza problemelor de mediu. Compania a contestat decizia în instanță.

Subiecte