Informații generale

Pagină - februarie 25, 2010
Ce este cianura, ce probleme provoacă, la ce folosește și ce solicită Greenpeace

Ce este cianura?

Anionul foarte toxic CN‾ poate fi găsit în acidul prusic lichid, cunoscut și sub numele de Zyklon (punctul de fierbere la 26°C), în forma gazoasă a acestuia, acidul cianhidric, și în sărurile acestuia, cianurile. Toți acești compuși au un miros de migdale amare, conțin cianură și, prin urmare, sunt toxici. Multe cianuri sunt extrem de solubile în apă. Cianura este foarte toxică atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Cianura poate ajunge în organism prin căile respiratorii, prin piele sau prin înghițire. Prin urmare, orice contact cu apă sau aer contaminate cu cianură este extrem de periculos. Dacă această otravă este inspirată, atunci căile respiratorii sunt arse. Primele semne ale otrăvirii cu cianură sunt anxietatea, durerea de cap, amețelile și hiperventilarea.

Atunci când dozele sunt mai mari, respirația veziculară se blochează imediat, presiunea sanguină descrește, ritmul cardiac scade sub 60 de bătăi pe minut, iar persoana otrăvită ajunge în comă sau se zbate în convulsii. Moartea prin sufocare are loc în câteva minute.

Doza mortală pentru om este de 1 mg CN‾/kg greutate corporală. De asemenea, cianura este foarte periculoasă pentru pești și alte organisme acvatice. Doar 0,03 mg CN‾/l apă reprezintă doza mortală pentru peștii sensibili, alții putând tolera până la 0,2 mg/l. La concentrații de peste 3 mg CN‾/l, un râu este mort.

Cantitatea de cianură (120 t) care a ajuns în mediu în anul 2000 când a avut loc accidentul de la uzina de procesare a aurului Aurul din Baia Mare ar fi fost suficientă să omoare aproximativ 1 miliard de oameni. În câteva zile, fauna de pe 700 de kilometri ai cursului râurilor din România și Ungaria a fost distrusă în totalitate.


La ce se folosește cianura?
În minerit, cianura se folosește de aproximativ 30 ani, la scară largă, ca agent de obținere a aurului și argintului. Cu ajutorul cianurii, 99% din cantitatea de aur poate fi extrasă din rocile care conțin acest metal. Așadar, minereurile sunt tratate cu o soluție de cianură în bazine uriașe. După ce aurul este extras, soluția contaminată nu numai cu cianură, ci și cu o cantitate mare de metale grele este depozitată în iazuri de steril. Aceste reziduuri rezultate în urma activităților de extragere a aurului reprezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății oamenilor și a mediului și nu trebuie eliberate în mediu.

Datorită toxicității sale foarte mari, acidul cianhidric gazos a fost foarte mult timp folosit ca fumigant împotriva insectelor și rozătoarelor în mori, depozite sau pe nave. Acum este interzis în multe țări.

Acidul prusic este un produs primar pentru multe sinteze chimice. Este folosit, de exemplu, pentru obținerea unor produse sintetice, cum ar fi vopselele acrilice, sticla acrilică și vopsele email, sau ca îngrășământ și aminoacid în mâncarea pentru animale.

Cianura de sodiu și cianura de potasiu joacă un rol important în galvanotehnică și prevenirea coroziunii, cianura de natriu fiind folosită la călirea oțelului.

Ce cere Greenpeace
Greenpeace cere eliminarea treptată a tuturor substanțelor de care s-a vorbit până acum. Cianura este una dintre ele. Mai ales industria minieră din toată lumea trebuie să găsească și să implementeze alternative mai puțin dăunătoare mediului, cât mai repede posibil.

Subiecte