Concluziile Greenpeace la aniversarea a 5 ani de la accidentul ecologic din Baia Mare

Articol principal - ianuarie 27, 2005
Concluziile Greenpeace la aniversarea a 5 ani de la accidentul ecologic din Baia Mare

Bucuresti, 28 ianuarie 2005 - Astăzi, cu două zile înainte de aniversarea a 5 ani de la accidentul cu cianură din Baia Mare, Greenpeace prezintă într-o conferinţă de presă situaţia mediului din România. "De la acest accident teribil, câteva lucruri s-au schimbat în bine în România, chiar dacă în ţară mai există companii poluatoare care nu pot face investiţii urgente pentru eliminarea poluării", a declarat Herwig Schuster, expert în substante toxice în cadrul Greenpeace CEE, "însă, ceea ce ne îngrijorează mai mult în acest moment sunt planurile pentru o nouă exploatare cu cianură la suprafaţă la Roşia Montană."

Vestea cea bună este că iazul Novat din Baia Borşa, extrem de periculos până acum, este de acum sigur, după ce compania REMIN a făcut investitiile necesare, sprijinită de Greenpeace şi finanţată de către guvernul Austriei. Compania Transgold, fosta Aurul, care a cauzat deversarea cu cianură, şi-a îmbunătăţit în mod clar standardele de siguranţă prin construirea unui al doilea iaz (buzunar de retenţie) şi un mai bun management al transportului sterilului. Greenpeace nu mai consideră această companie un punct fierbinte pe harta poluării, deşi utilizarea în continuare a cianurii, substanţă extrem de toxică, mai provoacă îngrijorare.

Greenpeace se bucură că proiectul de reabilitare a iazului din Baia Borşa, în nordul României, a fost realizat, devenind primul proiect model din lista de priorităţi a Greenpeace. Proiectul, care nu a implicat investitii financiare mari, a combinat capacitatea tehnică locală cu consultanţă şi asistentă internatională. Gheorghe Mois, şeful departamentului de mediu din cadrul REMIN, a declarat: "Sprijinul austriac ne-a permis să realizam lucrările, iar cofinanţarea de aproximativ 30% ne-a ajutat foarte mult, fără ea nereuşind să începem lucrările." Greenpeace face apel şi la alte guverne şi instituţii să urmeze exemplul guvernului Austriei, deoarece mai există multe "puncte fierbinţi" care aşteaptă îmbunătăţiri, aceasta înainte ca o altă catastrofă ecologică să mai aibă loc. "Un nou dezastru ecologic ar putea avea loc în România în orice moment, dacă nu se face nimic", a avertizat Herwig Schuster.

Principala campanie a Greenpeace în România, în prezent, este cea împotriva proiectului minier din Roşia Montană. "Încă suntem foarte îngrijoraţi în legatură cu Roşia Montană, în ciuda schimbărilor pe care le-a făcut compania. Reducerea suprafeţei iazului de la 600 ha la 400 ha, reduce riscurile de mediu foarte puţin", a mai declarat Herwig Schuster. După decizia curţii de suspendare a executării certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic, Greenpeace face apel la guvernul român să accepte această decizie a curţii care ar opri de facto proiectul.

"În ciuda unor îmbunătăţiri a situaţiei mediului în România în ultimii 5 ani, mai sunt multe de făcut pentru a opri distrugerea mediului. Este nevoie de un efort comun al guvernului României, al companiilor, instituţiilor şi organizaţiilor naţionale şi internaţionale, iar Greenpeace va continua să contribuie la aceasta şi în viitor", a încheiat Schuster.

Subiecte