Greenpeace România și CRJ solicită ministrului mediului respingerea documentației depuse de RMGC

Comunicat de presă - aprilie 30, 2010
Greenpeace România şi Centrul de Resurse Juridice solicită Ministrului Mediului şi Pădurilor respingerea documentaţiei depuse în vederea obţinerii acordului de mediu pentru demararea exploatării aurifere de la Roşia Montană, de către compania Roşia Montană Gold Corporation.

Roșia Montană

București, 30 aprilie 2010 - Greenpeace CEE România, împreună cu Centrul de Resurse Juridice au depus o plângere în atenția Ministrului Mediului și Pădurilor, în legătură cu proiectul Roșia Montană, în temeiul art.7 din Lg. 554/2004.

În prezent documentația depusă de RMGC pentru obținerea acordului de mediu este depășită: Muntele Cârnic nu mai poate fi exploatat astfel încât proiectul trebuie modificat în sensul excluderii zonei respective din proiect. Astfel, trebuie aduse modificări, întreaga procedură EIA de până acum nemaifiind valabilă. În ceea ce privește procedura de avizare a modificărilor PUZ Roșia Montană, nici acestea nu sunt în conformitate cu cele mai sus expuse, pentru că include Muntele Cârnic în aria de exploatare.

Greenpeace și CRJ atrag atenția Ministrului Mediului și Pădurilor că Muntele Cârnic trebuie protejat în continuare pentru valoarea sa arheologică, așa cum s-a stabilit prin hotărârea irevocabilă a instanței, peste care nimeni nu mai poate trece legal (sentința nr. 157/2007 dată de Curtea de Apel Brașov).

Astfel, dacă Ministerul Mediului și Pădurilor dorește rezolvarea acestei probleme în mod legal, trebuie să respingă cererea de emitere a acordului de mediu a RMGC pentru că documentația nu mai este valabilă, urmând ca investitorul, dacă dorește să continue în acest proiect, să îl refacă  și să înceapă o nouă procedură.

Ministrul Mediului şi Pădurilor are la dispoziţie 30 de zile calendaristice pentru a respinge această documentaţie, care nu este conformă. Lipsa unui răspuns în acest sens sau refuzul, vor atrage după sine acţionarea în instanţă.

Subiecte