Certificat de urbanism ilegal pentru exploatarea de la Roşia Montană

Comunicat de presă - mai 12, 2010
Greenpeace România a cerut în urma unui protest în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor respectarea procedurilor legale în ceea ce priveşte proiectul minier de la Roşia Montană. Activiştii Greenpeace deghizaţi în romani au montant în faţa ministerului o replică a minei Alburnus Maior, aluzie la vechile galerii romane din Roșia Montană. Pe durata protestului voluntarii Greenpeace au împărțit pliante trecătorilor și i-au invitat pe angajații Ministerului să treacă prin tunelul improvizat. Acțiunea a durat o oră și s-a încheiat odată cu venirea jandarmilor la fața locului.

Protestul Greenpeace din fața Ministerului Mediului

Activistii Greenpeace la protest

Pe durata protestului voluntarii Greenpeace au împărțit pliante trecătorilor și i-au invitat pe angajații Ministerului să treacă prin tunelul improvizat.

Bucureşti, 12 mai 2010

 

Greenpeace România a cerut, în urma unui protest în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor, respectarea procedurilor legale în ceea ce priveşteproiectul minier de la Roşia Montană. Activiştii Greenpeace deghizaţi în soldați romani au montat în faţa ministerului o replică a minei Alburnus Maior, aluzie la vechile galerii romane din Roșia Montană. Pe durata protestului, voluntarii Greenpeace au împărțit pliante trecătorilor și i-au invitat pe angajații Ministerului să treacă prin tunelul improvizat. Acțiunea a durat o oră și s-a încheiat odată cu venirea jandarmilor la fața locului. Reprezentanţii Greenpeace i-au cerut Ministrului Mediului, Laszlo Borbely, respingerea documentaţiei depusă de către compania Roşia Montană Gold Corporation în vederea obţinerii acordului de mediu, necesar demarării proiectului minier. În acest sens, activiştii Greenpeace i-au adus la cunoştinţă ministrului mai multe încălcări ale legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte acest proiect. În acest moment, la Ministerul Mediului şi Pădurilor se află depusă o documentaţie pentru obţinerea acordului de mediu, acord necesar companiei RMGC pentru demararea proiectului de exploatare minieră.

Greenpeace atrage atenţia asupra faptului că o componentă importantă din această documentaţie, respectiv certificatul de urbanism, este emis ilegal. Menţionăm că certificatul de urbanism este obţinut fără respectarea legilor în vigoare, din următoarele motive:

o Proiectul de exploatare minieră depus de compania RMGC include masivul Cârnic, care este inclus în patrimoniul naţional.  Deşi s-a încercat scoaterea masivului Cârnic de pe lista obiectivelor de patrimoniu, hotărârea definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Braşov (nr.157/2007) plasează definitiv acest obiectiv în rândul monumentelor protejate de lege.

o Legea română nu permite eliberarea mai multor certificate de urbanism pentru acelaşi proiect (legea 554/2004 privind contenciosul administrativ).

La Consiliul Judeţean Alba a fost depusă o plângere prealabilă, prin care s-a subliniat ilegalitatea certificatului de urbanism obţinut de RMGC. În cazul nesoluţionării cererii în termenul legal de 30 de zile. Consiliul Judeţean Alba va fi chemat în instanţă pentru anularea acestui certificat. În plus, conform Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, au fost demarate procedurile de includere a zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO. În aceste condiţii, cerem Ministrului Mediului şi Pădurilor să respingă oficial documentaţia depusă de RMGC pentru obţinerea acordului de mediu, aceasta fiind incompletă.


Subiecte