Greenpeace blochează una dintre intrările Palatului Victoria

Pagină - august 6, 2009
„Fapte, nu vorbe: Salvaţi Roşia Montană!” Bucureşti, 16 noiembrie 2004 – Astăzi, 20 activişti Greenpeace din România, Ungaria, Germania şi Austria au protestat împotriva planificatului proiect minier de exploatare a aurului şi argintului din Roşia Montană.

„Fapte, nu vorbe: Salvaţi Roşia Montană!”

Bucureşti, 16 noiembrie 2004 – Astăzi, 20 activişti Greenpeace din România, Ungaria, Germania şi Austria au protestat împotriva planificatului proiect minier de exploatare a aurului şi argintului din Roşia Montană.

Activiştii au blocat una dintre intrările Palatului Victoria unde îşi are biroul prim ministrul Adrian Năstase. Pe lângă aceasta, au mai ridicat două bannere cu textul „Fapte, nu vorbe: Salvaţi Roşia Montană!” în limbile română şi engleză. O cutie cu petiţii prin care se cerea prim ministrului să oprească proiectul a fost adusă de activişti în faţa clădirii. „350 000 de oameni au votat pentru salvarea Roşiei Montane” era scris pe cutie, reprezentând numărul de semnături adunate de Greenpeace şi Formula As în ultimul an. „Aceste petiţii arată cât de mare este rezistenţa publicului împotriva acestui proiect. Aceasta este vocea opiniei publice, iar primul ministru şi autorităţile româneşti ar trebui să o asculte. Din această cauză ne aflăm astăzi aici, pentru a face această voce auzită şi a obţine un angajament clar că licenţa de exploatare a companiei va fi ridicată”, a declarat Anamaria Bogdan, purtător de cuvânt Greenpeace.
Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) intenţionează să realizeze cea mai mare exploatare minieră de suprafaţă din Europa în localitatea Roşia Montană din Munţii Apuseni. Activităţile companiei implică utilizarea cianurii pentru extragerea aurului şi argintului, relocarea a mai mult de 2000 de localnici din zonă, precum şi distrugerea unor importante peisaje naturale şi situri arheologice.

De asemenea, acest proiect minier va reprezenta un obstacol important în calea aderării României la Uniunea Europeană în 2007 deoarece nu îndeplineşte criteriile de dezvoltare durabilă, o cerinţă importantă din partea Uniunii Europene”, a mai declarat Anamaria Bogdan. „Chiar dimpotrivă, pune în pericol aderarea din cauza mărimii, costurilor şi consecinţelor asupra mediului şi vieţii sociale.”

Proiectul a fost aspru criticat de multe organizaţii nonguvernamentale, corpuri ştiinţifice şi grupuri naţionale şi internaţionale. Politicienii români şi-au exprimat opoziţia faţă de această iniţiativă de mai multe ori, prim ministrul Adrian Năstase fiind unul dintre ei. Dar nimic concret nu s-a făcut pentru a opri proiectul. După ce s-au trimis premierului român aproximativ 25.000 semnături în timpul verii şi o scrisoare deschisă acum o lună, prin ambele cerându-se oprirea proiectului, Greenpeace crede că este important ca Adrian Năstase să ia măsuri concrete pentru încetarea activităţilor companiei RMGC.

„Ştim că am ales o metodă provocativă de a atrage atenţia primului ministru asupra acestei probleme, dar toate celelalte abordări, fie din partea noastră sau a altor ONG-uri, nu au dus la rezultatul aşteptat. Din cauza problemelor pe care le presupune, acest proiect nu ar trebui realizat, noi cerându-i primului ministru să acţioneze conform dorinţei oamenilor pe care îi reprezintă şi ale căror interese se presupune că le apără”, a mai declarat Bogdan Bindea de la Greenpeace.

Subiecte