5 lucruri despre summitul schimbărilor climatice de la Paris, COP21

Articol principal - noiembrie 20, 2015
Ce se întâmplă la COP 21 și cum te poți implica?

1.      Ce este COP21?

Între 30 noiembrie și 11 decembrie 2015 mai mulți politicieni și lideri globali din peste 190 de țări vor lua parte la a 21-a Conferință a Părților Convenției-Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice  (COP21). Aceștia se întâlnesc la Paris pentru a încerca să se pună de acord asupra unui tratat global obligatoriu pentru prevenirea schimbărilor climatice.

2.     De ce este important?

Discuțiile sunt despre a ajunge la un acord asupra unui plan pentru evitarea celor mai grave efecte ale schimbarilor climatice precum secete mai grave, inundații, furtuni. În practică, asta înseamnă să păstrăm încălzirea globală sub pragul de 2°C – aceasta este limita de încălzire a Planetei pe care nu trebuie să o depășim dacă vrem să evităm efectele catastrofale ale schimbărilor climatice.

Unele state deja resimt efectele schimbărilor climatice, la nivelul actual de încălzire de sub 1°C peste medie. Sunt deja oameni care pot fi considerați refugiați climatici, iar conflictele exacerbate de schimbările climatice și fenomenele extreme cauzate de acestea  sunt în creștere. COP este și despre sprijinirea statelor și comunităților vulnerabile în adaptarea la efectele schimbărilor climatice care au loc în prezent.

Unele state, inclusiv o alianță a insulelor mici, cred că limita de 2°C este prea mare și susțin că ar trebui să păstrăm limita de 1,5 °C încălzire, care este nivelul de încălzire la care ar fi trebuit să ne oprim deja.

Activiști Greenpeace protestează în fața Complexului Energetic Oltenia în cartierul Submaidane, județul Gorj, România

3.     Ce sperăm să obținem în urma acestor discuții?

Un tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic. Nu o declarație sau alte promisiuni în zadar, ci ceva care să oblige legal statele să-și păstreze promisiunile.

În vederea realizării acestui lucru, diplomații Națiunilor Unite cer să se facă mai multe pregătiri înainte de conferința COP și o contribuție din partea tuturor statelor.

Aici intervin Contribuțiile determinate la nivel național (INDC). Acestea sunt angajamentele pe care țările responsabile de peste 80 % din emisii le-au făcut pentru reducerea emisiilor înainte de discuții.

Cu toate acestea, angajamentele luate nu sunt obligatorii – acestea sunt mai mult indicatori ai intențiilor celor peste 155 de state care și le-au asumat. Dar unul dintre obiectivele COP este de a încerca să convingă Părțile să accepte un nivel de obligativitate la Paris.

În timp ce contribuțiile naționale prezentate până acum nu ne fac să rămânem la 2ºC încălzire (potrivit unei analize UNFCCC), este un început bun. Asta pentru că aceste contribuții semnifică ceea ce poluatorii cei mai mari - inclusiv SUA, China, Europa și India - sunt dispuși să facă pentru a combate schimbările climatice la nivel global. Dar un lucru important este că va trebui să existe un mecanism care să verifice contribuțiile și să crească ambițiile climatice după întâlnirea de la Paris, care vor trebui să fie acceptate la negocieri.

4.     Asta este minunat, dar totul depinde de voința politică a statelor, nu?

Bineînțeles. Dar peisajul politic este mult mai promițător decât a fost la întâlniri anterioare.

Cel mai important lucru a ajuns să fie tratatul climatic istoric dintre China și Statele Unite anunțat în luna noiembrie a anului trecut, în care cei mai mari doi emițători de dioxid de carbon și-au luat angajamentul de a renunța la combustibilii fosili.

Obama a făcut o prioritate dintr-o înțelegere climatică la nivel mondial, în timp ce G7 -  Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Japonia și SUA – au convenit să renunțe la carbon pe parcursul acestui secol, având ca scop final atingerea nivelului de 0 emisii până în 2100.

Între timp, țările care au fost văzute anterior ca niste bariere în calea unui acord climatic global, inclusiv China și India, produc energie regenerabilă la scară mare (deși India, în același timp, intenționează să-și dubleze producția de cărbune până în 2020).

În sectorul afacerilor, șefi ai marilor companii s-au angajat să sprijine discuțiile de la Paris, în timp ce guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a dat investitorilor un stimulent pentru a acționa atunci când el a avertizat că se vor confrunta cu pierderi enorme cauzate de schimbările climatice.

De asemenea, pare să fi existat acumulări de presiune din partea societății civile înainte de COP și se asteapă ca sute de mii de oameni să participe la marșurile climatice în zilele de dinaintea începerii COP.

În general, lucrurile par promițătoare, dar este important să ne amintim că fiecare țară va căuta să ajungă la o înțelegere care să se potrivească cel mai bine cu propriile probleme naționale și cu procesele de planificare.

5.     Minunat, deci este ceva ce pot face?

Da! Este important pentru liderii noștri să știe că vrem acțiuni climatice reale și tangibile acum. De aceea, sute de mii de oameni vor participa la proteste pentru climă în orașe din întreaga lume, pe 29 noiembrie. Află cum te poti alătura marșului oriunde te afli.

Articol publicat cu ajutorul voluntarei Mădălina Stan