7 sfaturi pentru a-ți proteja familia de aerul poluat

Pagină - decembrie 23, 2017
Suntem des întrebați „cum ne putem proteja de poluarea aerului?” Vrem să îți dăm câteva recomandări.

Când articolele din presă ne avertizează că la nivel mondial, sunt 5,5 milioane de decese premature rezultate din respirarea aerului poluat, este de înțeles că oamenii vor să știe cum să își protejeze familiile.

Deși cea mai eficientă cale de a ne asigura că nimeni nu mai respiră aer poluat este ecologizarea sistemului de transport prin trecerea de la unul bazat pe combustibili fosili la unul care folosește energie curată, sunt câțiva pași simpli pe care îi poți face acum și care te pot ajuta să eviți poluarea intensă.

Am adunat câteva idei aici, pe baza sfaturilor de la oamenii de știință și experții de mediu.

1. Folosește străzile secundare

Agent de parcare în smogul din Beijing.

Cercetătorii au analizat nivelurile de poluare de pe arterele principale din Londra și au descoperit că folosirea unei străzi lăturalnice poate reduce expunerea la poluare cu până la 60%. Deci dacă de obicei mergi pe jos sau cu bicicleta pe o stradă aglomerată, sau îți duci copiii la școală printr-un nod de trafic, merită să căutați străzile secundare pe care le puteți folosi.

2. Petreceți mai mult timp în parcuri

Parcul național Retezat

Deși cercetările sunt în derulare în ceea ce privește impactul individual al arborilor asupra reducerii poluării aerului, o vizită într-un parc este de ajutor – mai ales parcurile de la marginea orașului, departe de drumurile cele mai aglomerate. Mai mult, o plimbare în parc poate să aibă și un impact pozitiv asupra sănătății mentale.  

3. Stai departe de trafic

Trafic și poluarea aerului în Londra

Aerul cel mai aproape de stradă tinde să fie cel mai poluat. Deci dacă mergi de-a lungul unei străzi aglomerate și nu există străzi secundare în zonă, păstrează măcar distanța față de trafic, după cum recomandă și Dr. Iarla Kilbane-Dawe în acest studiu.

4. Fă un pas înapoi la trecerile pentru pietoni

Trafic aglomerat în Londra

Emisiile de la mașini, camioane și autobuze devin mai concentrate când vehiculele încetinesc la semafoare, deci poluarea mare se poate acumula în aceste zone, pietonii respirând un aer mai poluat spre deosebire de alte segmente ale străzii.

Lucrurile sunt și mai grave, întrucât copiii tind să fie cei mai expuși, ei sunt mai mici, iar plămânii lor sunt mai expuși la gazele de eșapament. Pentru a evita inhalarea aerului extrem de poluat, dacă mergi pe stradă, așteaptă la semafor dar fă câțiva pași înapoi pe trotuar unde aerul este puțin mai curat.

5. Aerisește cu grijă acasă

Este bine să deschidem ferestrele ca să intre aerul nou, proaspăt și să iasă poluanții de interior și mirosurile neplăcute. Dar dacă locuiești lângă un drum aglomerat, adesea dacă deschizi geamurile, lași să intre în casă mai mulți poluanți. Astfel, pe cât este posibil, când aerisești casa, folosește geamurile care sunt mai departe de străzile aglomerate.

6. Evită să faci mișcare la ore de vârf

De obicei, poluarea aerului atinge cote maxime în timpul orelor de vârf în trafic. Dacă faci mișcare afară, cel mai bun moment să ieși este dimineața devreme înainte ca traficul să se aglomereze, sau seara (la câteva ore după ce traficul s-a mai diminuat), când aerul este mai curat.

7. Alătură-te unei campanii pentru aer curat

Artă stradală pentru aer curat în Roma

Urmarea acestor sfaturi poate să te ajute să reduci poluarea pe care o respiri. Dar pentru a ne putea proteja familiile complet trebuie să trecem la un sistem de transport curat și la energie curată. Greenpeace pune presiune pe companiile producătoare de mașini să renunțe la vehiculele pe combustibili fosili și să treacă la mașini electrice. Cerem guvernelor să reducă poluarea. Alătură-te campaniei internaționale.