86% dintre cetățenii a patru țări europene susțin obiective ambițioase de energie regenerabilă

Articol principal - iunie 19, 2014
Cetățeni din Republică Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia primesc păreri diametral opuse în ce privește dezvoltarea energiei regenerabile, economisirea energiei și creșterea eficienței energetice de la politicienii aflați la guvernare.

Poziția politică a guvernelor Republicii Cehe, Ungariei și Poloniei - sau Visegrad 4, cum este numit ansamblul format din aceste țări - sunt în mare măsura sceptice în ce privește dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și resping propunerea Comisiei Europene și a unor state membre UE pentru noi obiective obligatorii pentru energie regenerabilă. O părere total opusă au marea majoritatea a cetățenilor acestor 4 țări, care sprijină dezvoltarea în continuare a surselor regenerabile și sunt de acord cu obiectivele obligatorii europene. Rezultatele au fost obținute în urma realizării unui studiu de cercetare de către agenția internațională independentă IPSOS în Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de peste 2.500 respondenți în lunile mai și iunie 2014. 

Aproximativ 80% dintre respondenți au fost de acord cu afirmația conform căreia dezvoltarea surselor de energie regenerabilă va reduce dependența de importuri de energie din țările aflate în afara Uniunii Europene, în timp ce 76% sunt de acord că economisirea energiei ar fi posibilă prin dezvoltarea sectorului de regenerabile. 

86% dintre respondenți sprijină noile obiective europene obligatorii pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și 85% dintre cetățeni ar fi de acord cu asemenea obiective pentru reducerea consumului de energie. 

Rezultatul acestui studiu transmite un semnal foarte clar politicienilor ca să se oprească din a se opune dezvoltării resurselor de energie regenerabilă. Avem nevoie de lideri care ascultă dorința cetățenilor. Avem nevoie de lideri care văd independența energetică a regiunii provenind din economisirea energiei, eficiență energetică și utilizarea de surse domestice de energie regenerabilă”, a declarat Jiri Jerabek, coordonator campanie pe energie Greenpeace în Europa Centrală și de Est. 

Greenpeace face un apel către guvernele celor patru țări să sprijine adoptarea obiectivelor ambițioase ale UE privind energia regenerabilă. 

Subiectul securității energetice a Europei va fi discutat din nou la următorul summit european ce se va desfășura pe data de 26-27 iunie 2014 la Bruxelles. 


Note:

*Sondaj de opinie publică IPSOS, Iunie 2014