Bulgaria interzice extragerea gazelor de șist prin metode neconvenționale

Articol principal - ianuarie 20, 2012
19 ianuarie 2011, Sofia, Bulgaria – Parlamentul bulgar a decis interzicerea exploatării gazelor și țițeiului de șist prin procedee neconvenționale, din cauza protestelor masive și a impactului asupra mediului.

Bulgaria este a doua țară din Uniunea Europeană, după Franța, care a decis interzicerea acestui procedeu, care include injectarea de apă, nisipuri şi produse chimice în sol la o presiune mare, pentru ca resursele să fie aduse la suprafaţă din roci greu accesibile, precum cele de şist.

Deputații din tot spectrul politic susțin că încă nu există suficiente dovezi care să ateste că această metodă de extracție este sigură pentru mediul înconjurător. Opozanții susțin că această metodă poate otrăvi pânza freatică, declanșa cutremure și expune sănătatea oamenilor la un mare risc.

Potrivit deciziei de ieri, interzicerea este permanentă și se aplică pentru tot teritoriul Bulgariei și apelor teritoriale din Marea Neagră. 

Greenpeace lucrează pentru a construi un model energetic sustenabil şi pledează pentru o revoluţie energetică, capabilă să reducă emisiile de CO2 pentru a preveni efectele schimbărilor climatice. Greenpeace propune schimbarea modului de producere a energiei, în centrale electrice mari - îndreptarea spre un sistem energetic descentralizat, folosind resurse regenerabile locale, precum vântul, soarele sau energia geotermală, renunțând treptat la energia bazată pe combustibili fosili (inclusiv pe gaze și țiței de șist).