Greenpeace International respinge acuzațiile de piraterie și solicită accesul la activiștii reținuți

Comunicat de presă - septembrie 25, 2013
Pe 18 septembrie, vasul Greenpeace Arctic Sunrise a acționat pașnic împotriva platformei petroliere Gazprom, Prirazlomnaia încercând să oprească primele foraje din lume din apele Arctice. Paza de coastă ruseacă a acționat puternic: după ce a tras focuri de avertizare și a reținut doi activiști sub pază înarmată, au confiscate nava și au adus-o în portul Murmansk. - Informează-te despre ce s-a întâmplat exact - Citește răspunsul Greenpeace la dezinformarea autorităților ruse - Trimite o scrisoare către Ambasada Rusiei

Amsterdam, 24 septembrie, 2013 – Autoritățile rusești au lansat o nouă declarație (1) referitoare la activiștii Greenpeace International care se află la bordul vasului Arctic Sunrise. În prezent vasul este ținut în afara orașului-port Murmansk.

Declarația anunță că Directoratul pentru Investigații al Districtului Federal a „deschis un dosar penal” cu posibile acuzații de piraterie dar – în ciuda unor mențiuni în media – nu confirmă faptul că echipajul vasului Greenpeace va fi acuzat sau condamnat pentru piraterie.

A Russian Coast guard officer is seen pointing a gun at a Greenpeace International activist as five activists attempt to climb the 'Prirazlomnaya,' an oil platform operated by Russian state-owned energy giant Gazprom platform in Russia

Kumi Naidoo, director executiv al Greenpeace International, a răspuns la declarația rusă: „Activismul pașnic este crucial atunci când guvernele lumii au eșuat să răspundă avertismentelor din partea comunității științifice referitoare la consecințele schimbărilor climatice în Arctica și în oricare altă zonă.

Orice acuzație de piraterie împotriva activiștilor pașnici nu are merit în dreptul internațional. Nu vom fi intimidați sau reduși la tăcere de aceste acuzații absurde și solicităm eliberarea imediată a activiștilor.”

Într-o declarație postată online ca răspuns la tratamentul la care este supus Arctic Sunrise, expertul în drept internațional Assoc. Prof. Stefan Kirchner a declarat:
Considerarea actelor non-piraterice cu cele de pirateerie poate afecta eforturile depuse la nivel global pentru combaterea pirateriei…Toate Statele ar trebui să se abțină de la folosirea acestui termen în privința actelor care, în mod evident, nu au nicio legătură cu pirateria.”(2)

Potrivit Codului Penal rusesc, acuzația de piraterie nu se aplică nici platformelor petroliere precum Prirazlomnaia și nici protestelor pașnice. (3)

Potrivit Articolului 106 din Convenția ONU privind Legea Maritimă „acolo unde confiscarea unei nave maritime sau aeronave sub suspiciunea de piraterie s-a realizat fără motive bine întemeiate, Statul care a confiscat vasul va răspunde în fața Statului de care aparține nava maritimă sau aeronava, pentru orice pierdere sau distrugere provocată de confiscare” (4).


Note:                  
(1) http://en.sledcom.ru/actual/355701/  
(2) http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2329446
(3) http://www.russian-criminal-code.com/PartII/SectionIX/Chapter24.html. Vezi Articolul 227.
(4) http://www.un.org/depts/los/convention_agreements/texts/unclos/closindx.htm