Greenpeace a ocupat sediul Shell din Olanda, 13 activiști au fost arestați

Pagină - iulie 16, 2012
Greenpeace a protestat vineri împotriva forajelor petroliere din Arctica, blocând sediul central al companiei Shell. La protest au participat 70 de activiști, iar 13 dintre aceștia au fost arestați.

13 iulie, Haga, Olanda – Directorul Executiv al Greenpeace Olanda și alte 12 persoane au fost arestate vineri când activiștii Greenpeace au ocupat sediul Shell, protestând astfel împotriva planurilor companiei de a efectua foraje petroliere în Arctica.

În timp ce directorul Greenpeace a intrat în biroul directorului Shell, Peter Voser, 70 de activiști Greenpeace au blocat intrarea în sediul central al companiei, din Haga, pentru a împiedica sutele de angajați să intre. Înăuntru, directorul Greenpeace a lucrat la un plan de strategie corporatistă mai curată pentru Shell.

„Shell pretinde să fie o companie petrolieră preocupată de protecția mediului, însă de fapt compania investește în proiecte riscante pentru a stoarce Pământul de ultimele picături de petrol,” a declarat directorul Greenpeace.

„Forajele petroliere planificate s-ar putea transforma într-un dezastru pentru vulnerabila Arctică. Astfel, ca nou director, am decis ca Shell să oprească imediat aceste planuri periculoase și să-și investească miliardele din profituri în energie regenerabilă, precum energie eoliană, solară și hidroenergie.”

Blocada a durat 45 de minte, însă nouă activiști au rămas pe sediul central al Shell, expunând un banner cu mesajul „Opriți Shell, Salvați Arctica”.

În cele din urmă, poliția l-a arestat pe directorul Greenpeace împreună cu încă 12 activiști.

 

În această vară, Shell vrea să înceapă forajele petroliere în Arctica, în ciuda frigului extrem, a amenințării din partea icebergurilor plutitoare, vizibilității slabe și a locației izolate, care ridică cu mult riscul unei deversări.

Dacă o scurgere petrolieră ar avea loc în Arctica, formarea gheții marine ar face imposibilă oprirea scurgerii pentru cea mai mare parte a anului. Planurile de acțiune ale Shell în cazul unei deversări, arată de asemenea cât de dificil este să cureți petele petroliere marine.

Peste 800.000 de oameni din toată lumea au solicitat ca Arctica să fie protejată. Printre acestea se numără celebrități precum  Paul McCartney, Jude Law și Radiohead.

Și tu te poți alătura campaniei pe www.savethearctic.org.