Greenpeace aduce Cupa Mondială solară în Croația

Articol principal - iunie 11, 2014
Greenpeace Croația organizează o proiecție a meciului de deschidere a Cupei Mondiale FIFA, dintre Croația și Brazilia, în satul Drenovici; transmisiunea va funcționa cu electricitate obținută cu ajutorul panourilor solare instalate pe acoperișul școlii din Drenovici, într-o regiune puternic afectată de inundații.

Joi, 12 iunie, Greenpeace organizează o proiecție „solară” a meciului de deschidere a Cupei Mondiale FIFA, dintre Croația și Brazilia, în satul Drenovici; transmisiunea va fi alimentată cu electricitate obținută cu ajutorul panourilor solare instalate pe acoperișul școlii din Drenovici. Evenimentul lansează campania Greenpeace de „reconstrucția regenerabilă”, menită să ajute regiunile afectate de inundații și care se va întinde în toată Croația.

Satul Drenovici este situat într-o zonă puternic afectată de inundații în Croația, după ce, între 14 și 18 mai 2014, acolo s-au înregistrat cele mai puternice ploi din ultimii 120 de ani de când se înregistrează măsurătorile meteo. În estul Croației și în majoritatea zonelor din Bosnia și Herțegovina și în Serbia au avut loc inundații și alunecări de teren puternice. În prezent, zone întinse sunt încă inundate.

Pentru a da startul (r)evoluției energetice în Croația, Greenpeace solicită guvernului să folosească tehnologia de obținere a energiei regenerabile și să dispună măsuri de eficiență energetică în cadrul restaurării zonelor afectate de inundații. Greenpeace susține că acest demers va ajuta populația să devină mai independent față de sistemul energetic central, la un preț care, alături de beneficiile pentru mediul înconjurător, vor aduce și economii financiare.

Fenomenele meteo extreme, care sunt rezultatul schimbărilor climatice, au provocat problemele acestor comunități. Croația ar trebui să utilizeze oportunitatea reconstruirii zonelor afectate de inundații pentru a transforma infrastructura de electricitate și pentru a începe folosirea energiei regenerabile și a tehnologiilor pentru eficiență energetică drept răspuns eficient la impacturile schimbărilor climatice.  

Potrivit unui sondaj recent comisionat de Greenpeace, 90,2% dintre croați sunt de părere că guvernul lor ar trebui să își bazeze politica energetică națională pe energie regenerabilă. Croația își produce electricitatea din surse hidro – 6 TWh, energie termică – mare parte, cărbune  - 3TWh, energie nucleară – 2TWh, energie regenerabilă – 1 TWh (80% energie eoliană și 20% energie solară) dar importă 5 TWh de energie. Pentru a reduce dependența de importurile de energie, Croația are acum oportunitatea de a valorifica resursele regenerabile de energie, precum cea solară și eoliană.