Europa – perspective încurajatoare pentru combaterea încălzirii globale

Comunicat de presă - februarie 23, 2011
Reprezentantul permanent al Germaniei la Bruxelles a prezentat, la începutul acestei săptămâni, un studiu despre cele mai importante beneficii ale UE în cazul trecerii la obiectivul de reducere a emisiilor de carbon cu 30% până în 2020 – aproximativ 6 000 000 de noi locuri de muncă, cresterea nivelului de investiţii cu 25% şi accelerarea ratei de dezvoltare economică.

Reprezentantul permanent al Germaniei la Bruxelles aprezentat, la începutul acestei săptămâni, un studiu despre cele mai importante beneficii ale UE în cazul trecerii la obiectivul de reducere a emisiilor de carbon cu 30% până în 2020– aproximativ 6 000 000 de noi locuri de muncă, cresterea nivelului de investiţii cu 25% şi accelerarea ratei de dezvoltare exonomică.

Studiul este disponibil aici

Prin acest studiu, mai multe universităţi şi institute dincele mai puternice trei economii ale Europei - Germania, Franţa şi Marea Britanie - au demonstrat că ridicarea nivelului de ambiţie în privinţareducerii emisiilor de carbon, de la 20% - valoarea agreată în prezent - la 30% pentru 2020, va genera Europei şase milioane de noi locuri de muncă, va atragecu 25% mai multe investiţii şi îi va asigura o rată mai mare de dezvoltare.

Raportul prezintă lucrurile clar: cu cât Europa îşi va reduce mai mult emisiile de gaze cu efect de seră, cu-atât beneficiile sale pe plan economic şi social vor fi mai mari, iar acest lucru este valabil atât pentru ţările dezvoltate, cât şi pentru cele nou-intrate în Uniune.

Temerile exprimate de către unele grupuri din cadrul industriilor şi reluate recent de către comisarul pe teme de energie Günther Oettinger, conform cărora trecerea la 30% ar duce la dezindustrializarea UE, sunt dovedite nefondate de către prezentul raport.

Pe scurt, autorii arată că trecerea la obiectivul de 30% nu este crucială doar pentru climă, ci este de asemenea esenţială pentru revitalizarea economiei în Europa. Obiectivul existent, de 20%, este prea slab pentru a stimula ieşirea din criza financiară, în termeni de investiţii şi de locuri de muncă noi. Experţii avertizează că, dacă UE nu alege acum trecerea la obiectivul de 30% reducere CO2, economia Europei va scădea cu mult sub nivelul de dinainte decriză.

Anul trecut, Comisia Europeană a demonstrat că trecerea de la obiectivul de 20% reducere CO2 la cel de 30% este mult mai puţin costisitoare decât se credea. Odată cu acest studiu devine clar că, dacă Europa vrea sărămână o economie-lider, puternică, menţinerea obiectivului de 20% nu mai este o opţiune.

Greenpeace face apel la Ministrul Mediului, dl. László BORBÉLY, la Ministrul Economiei, dl. Ion ARITON şi la dl. Prim-ministru Emil BOC pentru sprijinirea trecerii imediate la obiectivul de 30% reducere a emisiilor de CO2 până în 2020.

 


Studiul A New Growth Path For Europe – GeneratingProsperity and Jobs in the Low-Carbon Economy, inițiat de Ministerul Germanpentru Mediu.