20 de lucruri pe care trebuie să le știi despre schimbările climatice. #GetUpAND ACT!

Adauga un comentariu
Articol principal - mai 30, 2015
Astăzi, pe 30 mai 2015, ne-am alăturat eforturilor desfășurate la nivel global de a aduce în atenția publicului de pretutindeni cauzele și efectele schimbărilor climatice. Alătură-te mobilizării și ia atitudine împotriva energiei murdare!

Schimbările climatice sunt cauzate de un sistem energetic bazat pe combustibili fosili, deși există surse alternative de energie, curată și regenerabilă.

Iată principalele motive ale schimbărilor climatice și câteva idei pe care le poți pune în aplicare pentru a avea un impact cât mai puțin negativ asupra mediului înconjurător.

  1. România pierde 3 hectare de pădure în fiecare oră. Despăduririle masive reprezintă unul dintre principalii vinovați ai schimbărilor climatice.
  2. Cazurile de despăduriri realizate pentru a extrage cărbune care este ulterior ars în termocentrale sunt tot mai dese în ultimii ani. Alături de alte organizații de mediu, Greenpeace a oprit în repetate rânduri aceste despăduriri dezastruoase
  3. Termocentralele pe cărbune contribuie la accelerarea fenomenului de încălzire globală. Peste 30% din mixul energetic al României se bazează în prezent pe cărbune. Cu tehnologia disponibilă în prezent, România ar putea să-și acopere până în 2050, 84% din necesarul energetic din surse regenerabile de energie. Revoluția energetică este acum!
  4. Pentru poluarea cu cărbune, dar și pentru efectul de seră obținut astfel, plătim cu toții bani grei. Exproprierile pentru extinderea carierelor de cărbune se fac cu bani din bugetul statului.
  5. O dată cu aportul său la schimbările climatice, arderea cărbunelui în termocentrale cauzează pagube grave societății. Costurile de sănătate aferente se regăsesc în bugetul familiilor din regiunile ce găzduiesc termocentrale; pagubele de ordin economic - prejudicierea culturilor agricole, absențele de la muncă pentru îmbolnăviri, costurile de mediu suportate de la bugetul de stat - revin tot societății. Toate aceste costuri ar trebui internalizate, adică atribuite poluatorului.
  6. Schimbările climatice sunt o realitate și ne afectează. Efectele vizibile sunt topirea ghețarilor și a calotei glaciare, moartea recifelor de corali, creșterea nivelului mării, modificări la nivelul ecosistemelor și fenomene meteo extreme, precum secete, inundații, valuri de căldură fatale.
  7. Ultimul deceniu (2002-2011) a fost cel mai cald din istorie în Europa, cu temperaturi la nivelul solului cu 1,3°C mai mari decât media de dinainte de industrializare. Diverse prognoze arată că în Europa ar putea fi cu 2,5-4°C mai cald în ultima parte a secolului XXI, în comparaţie cu media anilor 1961-1990. Încălzirea globală este doar unul dintre efectele unui sistem energetic bazat pe combustibili fosili. (Sursa: Agenția Europeană de Mediu)
  8. Încălzirea globală este o problemă de proporţii uriașe, dar asta nu înseamnă că nu poți face nimic în privința asta. Din contră, există lucruri importante pe care le poți face pentru a-ți reduce impactul asupra mediului - tu cum îți propui să te implici?
  9. În ultimii 30 de ani, trei sferturi din calota de gheață de la Polul Nord s-a topit definitiv ca urmare a încălzirii globale. Timp de peste 800.000 de ani, gheața a avut o prezență permanentă în oceanul Arctic. Calota glaciară reflectă o mare parte din căldura soarelui înapoi în spațiu și păstrează temperatura planetei, de care depind sistemele climatice. Astăzi, calota glaciară este și mai amenințată de activități ale marilor companii explotatoare de petrol, cum sunt Shell și Gazprom, care și-au unit forțele pentru a cuceri și exploata puținele resurse din mediul pur al Arcticii.
  10. Amprenta ecologică a marilor companii este semnificativă. În timp ce unele companii refuză să ia măsuri, există și altele care au răspuns cerințelor Greenpeace și altor organizații de a-și schimba practicile dăunătoare. Citește mai multe despre companiile IT care au luat cele mai multe măsuri pentru a elimina substanțele periculoase din produsele sale.
  11. Efectele schimbărilor climatice sunt vizibile și în România. Cum s-au decalat anotimpurile în România în ultimii ani şi ce ne aşteaptă pe viitor vezi în următorul articol. 
  12. Până în 2050, aplicând scenariul propus de Greenpeace, România ar putea reduce cererea finală de energie cu 40%. Emisiile de CO2 ar însuma, astfel, doar 7% față de emisiile din 1990.
  13. Cu toate acestea, încă auzi în jurul tău persoane care consideră că schimbările climatice și încălzirea globală sunt doar un mit? Sfatul nostru este să le recomanzi următorul articol: How to Talk to a Climate Skeptic: Responses to the most common skeptical arguments on global warming 
  14. În timp ce cantitatea de precipitaţii este în scădere în regiunile sudice, aceasta este în creştere în Europa de Nord. Se preconizează ca schimbările climatice vor crește numărul de inundaţii, în special în nordul Europei, deoarece temperaturile ridicate intensifică ciclul apei. (Sursa: Agenția Europeană de Mediu)
  15. Scăderile debitelor râurilor par să fi devenit mai severe şi mai frecvente în Europa de Sud. Se preconizează ca debitele minime ale râurilor vor scădea în mod semnificativ în timpul verii în sudul Europei. (Sursa: Agenția Europeană de Mediu)
  16. Topirea calotei glaciare din Groenlanda s-a dublat în raport cu anii 1990, pierzând în greutate în medie 250 de miliarde de tone în fiecare an, între 2005 şi 2009. Gheţarii din Alpi au pierdut aproximativ două treimi din volumul lor din 1850, iar aceste tendinţe sunt preconizate să continue. (Sursa: Agenția Europeană de Mediu)
  17. Nivelul mărilor este în creştere, mărind riscul de inundaţii ale coastei în timpul furtunilor. Nivelul mediu global al mărilor a crescut cu 1,7 mm pe an în secolul XX şi cu 3 mm pe an în ultimele decenii. (Sursa: Agenția Europeană de Mediu)
  18. Plantele înfloresc mai devreme în cursul anului, în timp ce fitoplanctonul şi zooplanctonul de apă dulce apar, de asemenea, mai devreme. Alte animale migrează spre nord sau în zonele înalte pe măsură ce habitatele lor se încălzesc. Deoarece rata de migrare a multor specii este insuficientă pentru a ţine pasul cu viteza schimbărilor climatice, acestea ar putea fi în viitor împinse spre extincţie. (Sursa: Agenția Europeană de Mediu)
  19. Perioada de vegetaţie pentru mai multe culturi din Europa s-a prelungit şi acest lucru se preconizează că va continua, alături de extinderea culturilor sezonului cald spre latitudini mai nordice. Cu toate acestea, este prevăzută scăderea randamentului pentru unele culturi din cauza valurilor de căldură şi de secetă din Europa centrală şi de sud. (Sursa: Agenția Europeană de Mediu)
  20. Te invităm să ne spui cum te afectează pe tine schimbările climatice. Poate e ceva ce ai observat că se întâmplă în ultimii ani, că ceva s-a schimbat. Lasă un comentariu mai jos cu o observație de a ta privind schimbările climatice. 

Implică-te, distribuie mai departe pe rețelele de socializare utilizând următoarele hashtaguri:

#stopdirtyenergy #GetUpAND ACT!

Nu sunt comentarii se găsesc Adauga comentariu

Postează un comentariu 

Pentru a posta un comentariu trebuie să fii logat.