Greenpeace le cere șefilor de stat prezenți la summitul G8 să renunțe la energia nucleară, în favoarea energiei regenerabile

Comunicat de presă - mai 26, 2011
Greenpeace a solicitat G8 să decidă în favoarea sănătății publice și nu a profitului individual, prin crearea premiselor pentru un viitor sigur, bazat pe energie regenerabilă. Organizația internațională de mediu a mai cerut încetarea erei nucleare, stoparea subvențiilor pentru capacitățile energetice nucleare și pentru cele bazate pe combustibil fosil, precum și a facilităților privind limitarea responsabilității acestora, instrumente care favorizează aceste companii atâta vreme cât lucrurile merg bine, dar care, în momentele de criză, transmit povara către plătitorii de taxe

Deauville, Franța, 25 mai 2011 – Greenpeace a solicitat G8 să decidă în favoarea sănătății publice și nu a profitului individual, prin crearea premiselor pentru un viitor sigur, bazat pe energie regenerabilă. Organizația internațională de mediu a mai cerut încetarea erei nucleare, stoparea subvențiilor pentru capacitățile energetice nucleare și pentru cele bazate pe combustibil fosil, precum și a facilităților privind limitarea responsabilității acestora, instrumente care favorizează aceste companii atâta vreme cât lucrurile merg bine, dar care, în momentele de criză, transmit povara către plătitorii de taxe.

„Criza curentă de la Fukushima ne-a amintit tuturor de moștenirea devastatoare pentru mediu și pentru sănătatea publică, pe care o lasă în urmă dezastrele nucleare”, a declarat, în cadrul summitului G8, Kumi Naidoo, Directorul executiv al Greenpeace International. „Fukushima ne arată că acolo unde este loc de profit, investitorii privați își asumă riscuri și se grăbesc să primească subvenții, dar când survine un accident nuclear, oamenii de rând sunt cei care rămân să suporte costurile de sănătate și pe cele financiare.

Greenpeace a făcut apel la lideri pentru a reanaliza politicile energetice bazate pe energie nucleară, riscantă, în contextul publicării recentului raportal IPCC (Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice / Intergovernmental Panel for Climate Change) despre energia regenerabilă [1]. Raportul demonstrează potențialul energiei regenerabile de a oferi unviitor energetic curat, avantajos din perspectiva costurilor, fără aportul capacităților bazate pe combustibil fosil și nuclear, poluatoare și periculoase [2]. Singura barieră este cea de ordin politic, concluzionează raportul.

„Ceilalți lideri G8 trebuie să ia în considerare exemplele Germaniei (Angela Merkel) și Japoniei (Naoto Kan) de renunțare la energia nucleară, pentru o revoluție a energiei curate” a continuat Naidoo. „Ne este deja la îndemână să asigurăm energia omenirii din resurse regenerabile – este posibil să asigurăm cea mai mare parte a necesarului energetic mondial folosind doar o mică parte din energia regenerabilă disponibilă. Pentru a asigura un viitor sigur și stabil economiei globale și mediului, liderii trebuie să neutralizeze grupurile de interese ce împiedică această tranziție.”

Lista de măsuri, elaborată de Greenpeace pentru summitul G8, este disponibilă online la acest link - http://www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/G8==Climate-and-Energy-Action-Checklist-2011/.

Note pentru editori

1. Special Report on Renewable Energy, Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, mai 2011, http://srren.ipcc-wg3.de/;

2. Studiul „Energy [R]evolution” realizat de Greenpeace, a fost unul dintre scenariile de bază ale raportului IPCC. Acest studiu prezintă o cale sustenabilă către eliminarea combustibililor periculoși și a celor poluanți, o tranziție către energie regenerabilă și eficiență energetică -http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/energyrevolution/.