Kumi Naidoo a urcat pe o platformă petrolieră arctică și cere planul de intervenție al Cairn

Comunicat de presă - iunie 22, 2011
Când urca scara de 30 de metri, operatorii platformei au încercat să îl oprească cu un tun de apă rece ca gheața. În ciuda faptului că era ud până la piele în frigul polar, Kumi a reușit să ducă petiția cu cele 50.000 de semnături la Cairn și să ceară companiei să oprească imediat operațiunile de foraj marin și să părăsească Arctica.

Kumi Naidoo a urcat pe o platformă petrolieră arctică și cere planul de intervenție al Cairn

22 iunie: Kumi și colegul său, activistul Ulvar Arnkvaern au fost eliberați din închisoare și reiau apelul către Cairn de a publica planul de intervenție în cazul unei deversări de petrol.

18 iunie: Kumi Naidoo, directorul executiv al Greenpeace International, a pătruns într-o zonă de excludere și a escaladat o platformă petrolieră controversată, întrucât aceasta își desfășoară activitatea în zona arctică, la 120 de kilometri de coasta Groenlandei.

La 6:45 dimineața, o barcă pneumatică în care se afla Kumi a fost lansată de pe vasul Esperanza. Barca a evitat un vas de pază danez care înconjura platforma petrolieră de câteva săptămâni și l-a adus pe Kumi la baza platformei, de unde s-a cățărat 30 de metri pe exteriorul unuia din piloanele uriașe ale platformei Cairn Leiv Eiriksson.

Împreună cu un alt activist, Kumi a călcat pe urmele altor douăzeci de activiști Greenpeace care în urmă cu două săptămâni au blocat platforma petrolieră timp de cinci zile. Majoritatea dintre ei au petrecut aproape două săptămâni în închisoare, și au fost deportați. Reacția companiei Cairn a fost o încercare de a înăbuși un protest pașnic cu un proces imens împotriva Greenpeace International. În cadrul acestuia, compania cere organizației să plătească 2 milioane de euro pentru fiecare zi în care acțiunile noastre au împiedicat forajul pentru exploatarea petrolului. În ciuda unei mici armate de avocați, Cairn n-a avut succes în sala de judecată. Judecătorul a micșorat cu mult această sumă și a întrebat compania de ce nu a publicat planul de răspuns în cazul unei deversări de petrol, așa cum ceruse Greenpeace.

Acest plan reprezintă un document pe care compania petrolieră trebuie să îl alcătuiască și în care să explice cum anume va curăța o pată de petrol. Acestea sunt făcute publice aproape întotdeauna, dar Cairn îl ține secret pe al său. De ce? Pentru că, potrivit experților, o deversare de petrol nu se poate curăța și reduce dacă are loc în zona Arcticii, iar publicarea lui ar arăta că această companie nu are un plan viabil.

Greenpeace a cerut în repetate rânduri planul Cairn pentru deversări petroliere, inclusiv prin apeluri telefonice, faxuri, e-mailuri, o întrevedere la sediul companiei din Marea Britanie și, în final, prin delegația celor 18 activiști care au escaladat platforma. Carin susține că autoritățile din Groenlanda nu îi vor permite să publice planul, dar Greenpeace a cerut sprijinul unui avocat, care susține că această companie ar putea să publice planul, dacă ar vrea. Este o practică industrială standard.

Cairn ține acest plan secret pentru că știe că nu are nicio valoare. Compania ține acest lucru ascuns față de locuitorii Groenlandei, a cărei economie reală depinde de fondul de pescuit și de un mediu sănătos. Planul este ascuns și de Greenpeace pentru că această companie știe că nu ar face față unei deversări petroliere. Planul este ascuns și față de investitori care, dacă ar ști gradul mare de risc, s-ar gândi de două ori înainte să investească.

În audierile finale, curtea judecătorească a decis că Greenpeace trebuie să plătească 50.000 de euro pentru fiecare zi în care a oprit exploatarea petrolieră. Este cu mult mai puțin decât a cerut Cairn dar este o sumă importantă.
Combustibilii fosili contribuie la schimbări climatice care deja afectează viețile a milioane de oameni. Dacă nu reușim să eliminăm dependența de petrol, efectele se vor agrava.
„Goana după petrolul Arcticii este o amenințare atât de gravă pentru sistemul climatic, pentru acest loc minunat și pentru speranțele noastre pentru un viitor mai bun încât am simțit că nu am de ales. Așa că m-am oferit voluntar și am venit la platforma petrolieră pentru a face un apel personal, susținut fiind de suporterii Greenpeace din toată lumea, pentru a solicita oprirea forajelor petroliere atât de periculoase în Arctica. Cairn are ceva de ascuns, nu îndrăznesc să publice planul de curățare a petelor de petrol aici în Arctica, și asta pentru că acest lucru nu este posibil. Mă duc pe platformă să le dau numele celor cincizeci de mii de oameni care le-au cerut prin e-mail să publice acest plan și nu voi pleca până nu-l voi avea în mână,” a spus Kumi Naidoo.