Marea Britanie interzice vânzarea mașinilor pe benzină și motorină din 2040

5 lucruri din spatele acestei decizii

Articol principal - iulie 27, 2017
Anunțul de a interzice vânzarea automobilelor pe benzină și motorină din 2040 a ajuns pe prima pagină a multor ziare și este o mișcare isteață din partea echipei de PR a guvernului englez. Dar să fie oare atât de bine precum sună?

Ei bine, stabilirea unei ținte de eliminare treptată pentru benzină și motorină este o idee bună și ne bucurăm că vedem la orizont finalul motorului cu combustie.

Însă în acel comunicat de presă sunt câteva lucruri destul de importante de spus și care lipsesc. Iată ce trebuie să știi.

  1. Nu este o știre de ultimă oră.

Stabilirea unui termen-limită pentru sfârșitul benzinei și motorinei este foarte importantă. Dar guvernul englez deja spusese în 2011 că va trebui să elimine mașinile pe benzină și motorină până în 2040. Așa că deși asta nu este tocmai o știre în adevăratul sens al cuvântului, în mod sigur alegerea momentului este bună pentru lansarea unui subiect din partea unui guvern destul de nepopular.

  1. S-ar putea să fie prea târziu și să devină un lucru redundant.

Industria auto deja se concentrează pe mașinile electrice. Volvo a anunțat recent că până în 2019 vor produce numai mașini electrice și hibride – și asta este deja cu 20 de ani mai devreme înainte ca guvernul englez să înceapă să interzică aceste vehicule toxice. Cu alte companii care văd că această mișcare are sens atât din punct de vedere al climei cât și al afacerilor – inclusiv un anunț potrivit căruia Mini electric va fi produs în UK – sunt șanse bune ca până în 2040 să nici nu mai existe mașini pe benzină și motorină de interzis. Într-un discurs de săptămâna trecută, Michael Gove a promis că UK va fi un lider mondial în privința mediului. Cu toate astea, Germania, India, Olanda și Norvegia iau în calcul interzicerea până în 2030 sau chiar mai devreme. Nici nu este de mirare, dacă ne gândim la efectul arderii benzinei și motorinei asupra planetei noastre.

  1. Ascunde eșecul guvernului de a combate corespunzător poluarea aerului.

Guvernul britanic nu va prioritiza zonele de aer curat care ar opri vehiculele poluatoare să circule în cele mai poluate orașe. Astfel, acest anunț nu are prea multe de-a face cu vehiculele care poluează în prezent. Planul actual pentru aerul curat sugerează că aceasta ar fi cea mai eficientă cale de a aduce poluarea aerului în limitele legale, dar acum pare că decidenții au renunțat. Primarul Londrei, Sadiq Khan a calificat anunțul guvernului drept „un angajament pe jumătate”. Nu este surprinzătoare părerea lui, având în vedere că Londra a încălcat limita de poluare a aerului tot timpul anului și 5 zile în 2017. Pentru oamenii care locuiesc în zone foarte poluate, zonele de aer curat sunt un lucru important pe care guvernul trebuie să îl ofere acum.

  1. Pune în pericol sănătatea – mai ales pentru copii și oamenii în vârstă.

Alte țări sunt ambițioase pentru că aceasta este o criză de sănătate. Pur și simplu nu avem de ales decât să acționăm – și să acționăm îndrăzneț. Doar în Marea Britanie sunt 40.000 de decese anual legate de poluarea aerului, iar cei care suferă cel mai mult de probleme de sănătate din cauza poluării sunt copiii și vârstnicii. Dacă așteptăm aproape un sfert de secol înseamnă că două generații de copii vor fi expuși la poluarea aerului cu un impact potențial ireversibil. Este nevoie de acțiune acum, nu este suficient o viziune pe termen lung.

  1. Se irosește o oportunitate foarte bună de a frâna schimbările climatice.

 

Oriunde ne uităm vedem efectele puternice ale schimbărilor climatice, care nu au loc într-un vis îndepărtat, ci se desfășoară chiar în fața ochilor noștri. Dar în fiecare zi ni se dovedește și că lupta cu schimbările climatice ar putea să ne transforme lumea în bine – cum ar fi crearea de locuri de muncă în industria energiei regenerabile sau eliminarea poluării sufocante de pe străzi. Donald Trump irosește aceste oportunități. Guvernul britanic poate să facă mai mult.

În ultima săptămână Michael Gove a făcut o serie de primi pași pozitivi în postura de ministru al mediului. Dar ar fi devenit un adevărat lider recunoscut mondial dacă ar fi stabilit niște obiective ambițioase pentru sfârșitul benzinei și motorinei. La fel și dacă ar fi creat zone de aer curat pentru cele mai poluate orașe din Marea Britanie. Anunțarea acestei interziceri care apare în presă este semnalul mult așteptat că urmează sfârșitului motorului cu combustie  - dar ar fi putut fi mult mai mult decât atât.