O strategie win-win-win pentru a pune capăt dependenţei de energie a Europei

Articol principal - mai 26, 2014
Europa se poate elibera de anexarea politicii sale energetice de către furnizorii rusești de gaze și poate livra o victorie a independenței energetice, o victorie în ceea ce privește schimbările climatice și o victorie în domeniul economic.

Președintele Putin, în scrisoarea[1] către liderii UE, potrivit căreia de la 1 iunie livrarea de gaze către Europa, prin Ucraina va fi sistată, dacă Kievul nu plătește gazul în avans, a declanșat un tumult politic, iar soluția rezidă în promovarea energiei regenerabile și a eficienței energetice. Este o soluție simplă dacă liderii politici pot da dovadă de curaj și leadership.

Dacă de la 1 iunie gazul va fi întrerupt, va fi deja a treia oară când Gazprom sistează exporturile către Europa. În 2006 și 2009 o acțiune similară a dus la declararea stării de urgență în Slovacia, Bulgaria a rămas pur și simplu fără gaze, iar Austria, Franța, Germania, Ungaria, Italia și Polonia au raportat scăderea presiunii gazelor în conducte cu 30%.

În ultimele săptămâni, liderii UE se luptă din nou să implementeze măsuri de urgență. Însă, la următorul Summit UE, de luna viitoare, unde vor dezbate ce politici energetice și climatice vor fi implementate după 2020, liderii UE au ocazia să aleagă independența reală și să iasă din ciclul cooptării și haosului. Alegând eficiența energetică și energia regenerabilă, UE poate să își croiască propriul drum de acum înainte și pentru totdeauna.

Înlocuirea surselor de energie din Rusia cu energie nucleară și energie din combustibili fosili din altă parte, așa cum a fost sugerat, cum ar fi din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, nu reprezintă o soluție. Coridorul sudic al gazelor planificat, de exemplu, va livra inițial, potrivit estimărilor, doar 10-20 miliarde de metri cubi de gaz pe an, înlocuind doar 8% din importurile de gaz rusesc.

Soluția nu este să schimbăm furnizorul, ci să renunțăm la energia poluantă. Nu trebuie să alegem între Rusia și Arabia Saudită, ci între furnizori de energie curată sau energie poluantă și între haos climatic și conflict; este o alegere între trecut și viitor. Putem alege pentru un win-win-win pentru climă, economie și oameni.

De exemplu, programele de izolare termică a clădirilor, ar putea livra reduceri majore ale importurilor de energie în decurs de câteva luni. Panourile solare pot fi instalate pe acoperișuri în câteva săptămâni. Doar în 2012, Europa a construit suficiente noi capacități pentru energia regenerabilă cât pentru a înlocui peste 10% din importurile de gaz rusesc, acestea alimentând peste opt milioane de case, generând un număr uriaș de locuri de muncă în acest proces.

Potențialul pentru energie curată este enorm. Nu doar că ar putea îndeplini aproape jumătate din cererea de energie în 2030 ci, odată ce politicile energetice sunt implementate, am putea înlocui și echivalentul totalului importurilor curente de gaze din Rusia. Aceasta ar permite guvernelor Europene să dea dovadă de leadership real, transformând această criză într-o oportunitate pentru soluții de energie pașnică, eliminând dependența noastră de surse de energie care au declanșat, timp de secole, războaie și conflicte.

Alegând energia pe bază de combustibili fosili și energie nucleară în cadrul summitului UE din iunie nu ar face decât să extindă dependența noastră de combustibili poluanți, volatili și periculoși, subminând astfel atât securitatea energetică cât și securitatea convențională. Alegerea variantelor curate, moderne de obținere a energiei, ar duce la crearea de locuri de muncă și la dezvoltarea industriilor care ar debloca o reală securitate energetică. Răspunsul este o rețea tehnologică europeană a energiei curate. Costurile sunt în scădere, tehnologia este gata iar acum este momentul. Această criză ar trebui privită ca o oportunitate.

În timp ce companiile petroliere, nucleare, pe cărbune și pe gaz fac lobby intens pentru a ne menține conectați la combustibilii lor periculoși, solicit liderilor UE să acționeze pentru a pune Uniunea Europeană pe traseul independenței și securității reale. După cum a spus Albert Einstein, „Nu ne putem rezolva problemele folosind același model de gândire care le-a creat”. Combustibilii fosili și energia nucleară ne-au adus în acest impas – ele nu sunt cele care ne vor ajuta să ieșim din el. Energia curată o va face.

 

Articol de opinie de Kumi Naidoo, Executive Director al Greenpeace International

Kumi Naidoo, născut în 1965, în Africa de Sud, este Directorul Executiv al Greenpeace International din noiembrie 2009.


 

Note:

[1] Scrisoarea Președintelui Putin http://eng.kremlin.ru/news/7183