Europarlamentarii au votat să sprijine CETA

Articol principal - februarie 15, 2017
Strasbourg/Bruxelles - Greenpeace avertizează că sprijinul pentru controversatul accord de comerț și investiții – cunoscut drept CETA – plasează Parlamentul European de partea greșită a istoriei.

Imagini și video de la protestul din această dimineață.

Astăzi 408 de europarlamentari au votat pentru susținerea CETA, 254 împotrivă și 33 s-au abținut. 

Shita Stanton, consultant la Greenpeace EU, declară: „În ciuda votului de azi, ratificarea CETA de toate parlamentele Europei este încă cel mai puțin probabil rezultat. Dar lipsa de conexiune dintre europarlamentari și îngrijorările publice pe tema standardelor de viață, a sănătății publice și a mediului reprezintă o altă lovitură pentru UE, chiar atunci când este cea mai mare nevoie de principiile de solidaritate și cooperare.

Milioane de oameni ies în stradă de ambele părți ale Atlanticului împotriva reducerii drepturilor sociale și de mediu. În loc să apere justiția și democrația, prea mulți politicieni continuă să ofere privilegii corporațiilor multinaționale. Politicienii din Europa și din alte locuri – mai ales cei care se descriu drept progresivi – ar trebui să pună interesul publicului înaintea profiturilor corporatiste”.

Sprijinul Parlamentului European pentru CETA se va opune, cel mai probabil, cu opiniile parlamentelor naționale și regionale din Europa, atunci când vor vota acest acord de schimb, susține Greenpeace. Încă rămân deschise întrebările referitoare la dacă CETA sau nu va trece de scrutinul Curții Europene de Justiție. Belgia va căuta o decizie asupra legalității unui system controversat – cunoscut drept Sistemul Curții de Investiții (ICS) – care permite corporațiilor multinaționale să acționeze state în judecată, sub CETA, dar nu și invers.

În dimineața zilei de astăzi, protestatarii din Strasbourg au avertizat că CETA ar oferi corporațiilor puterea de a acționa în judecată guverne și ar amenința legile care protejează natura, sănătatea publică și drepturile sociale. Activiștii Greenpeace au ținut o statuie a Justiției în râul care înconjoară Parlamentul European și au afișat bannere cu mesajul: „Sink CETA, not justice”

Contacte:

Shira Stanton - Greenpeace EU trade policy adviser: 

Greenpeace EU press desk: +32 (0)2 274 1911, 

Solicitare Greenpeace România

Apel pentru oprirea CETA