Rainbow Warrior a acostat la Constanța

Comunicat de presă - august 15, 2014
Cel mai ecologic vas Greenpeace, Rainbow Warrior, a acostat la Constanța pentru a promova energia regenerabilă

15 august 2014, Constanța - Vasul Greenpeace Rainbow Warrior, a acostat în această dimineață în portul Constanța, unde Greenpeace organizează evenimente de informare despre energia regenerabilă.

Vasul este acostat în portul comercial Constanța și este deschis pentru public începând cu data de sâmbătă,16 august, până luni, 18 august, în intervalul orar 10:00-18:00. Luni, 18 august, ultimul grup de vizitatori poate intra până la ora 16:30.

În cadrul vizitei Rainbow Warrior sunt organizate tururi ghidate pe vas, o expoziție foto pe tema energiei și un stand informativ.

Efectele schimbărilor climatice sunt resimțite astăzi de noi toți prin fenomenele meteorologice extreme precum inundațiile, furtunile puternice, temperaturi neobișnuite pentru anotimpurile clasice, topirea calotelor glaciare și a ghețarilor montani, deșertificarea. Catastrofele climatice pot fi evitate numai dacă țările industrializate se transformă rapid în economii „verzi” și eficiente din punct de vedere al folosirii resurselor iar țările mai sărace urmează această direcție. Dezastrele naturale ne costă pe toți iar soluțiile constau în utilizarea energiilor regenerabile și a creșterii eficienței energetice,” a declarat Irina Bandrabur, ofițer de presă, Greenpeace România.

 

Cu tehnologia disponibilă astăzi, România ar putea să fie alimentată cu energie verde în proporție de 84%, până în 2050, potrivit studiului Revoluția Energetică[1]. În prezent, în ciuda acestui potențial, sectorul cărbunelui din România primește de patru ori mai multe subvenții de la stat decât energia regenerabilă[2].

Deși țara noastră are un potențial uriaș pentru energie regenerabilă, autoritățile insistă să promoveze non-soluții, precum gazele de șist, cărbunele și energia nucleară. Referitor la gaze de șist, acestea nu reprezintă o soluție pentru independența energetică și combaterea schimbărilor climatice. Rainbow Warrior se află în acest week-end la Constanța pentru a atrage atenția asupra problemei gazelor de șist în România, în special asupra faptului că există perimetre concesionate companiei Chevron pentru explorare și exploatare, perimetre situate în zone turistice – Vama Veche, Costinești. Este nevoie de o mobilizare masivă pentru salvarea acestor zone,” a adaugat Laurențiu Ciocîrlan, coordonator de campanii al Greenpeace România.

Vizita Rainbow Warrior în Romania face parte din campania Greenpeace de a încuraja formele alternative de energie și de a lupta împotriva energiilor convenționale, poluante și costisitoare, precum energia pe bază de cărbune, energie nucleară și gaze de șist, aceasta din urmă reprezentând o nouă amenințare pentru litoralul românesc.

În această perioadă, Rainbow Warrior realizează un tur ce promovează energia regenerabilă ca alternativă la energia poluantă. Turul va dura trei luni și jumătate, timp în care vasul va acosta în porturi din următoarele țări: Spania, Franța, Italia, Croația, Slovenia, Grecia, România, Bulgaria și Turcia. Vasul va ajunge în România pe 15 august, fiind pentru a doua oară când un vas Greenpeace sosește în România.

Rainbow Warrior este un vas construit special pentru Greenpeace, în 2011 și este unul dintre cele mai ecologice vase din lume, folosind energie regenerabilă și tehnologii de eficientizare a energiei.