Frica de schimbare ar putea grăbi declinul giganților energetici ai Europei

Comunicat de presă - februarie 27, 2014
Frica de schimbare ar putea grăbi declinul giganților energetici ai Europei Un nou raport ilustrează eșecul acestora de adaptare la condițiile unei piețe în schimbare

Bruxelles 27 februarie 2014 – Un nou raport lansat astăzi [1] de către Greenpeace arată cum reticența celor mai mari companii de energie din Europa față de schimbările de anvergură care au loc pe piața de energie a Europei duce la pierderi financiare imense.

Companiile de energie nu au reușit să se adapteze la noile realități ale pieței – au pierdut în cinci ani 500 de miliarde de euro [2] – iar raportul prezintă argumente pentru o schimbare fundamentală a modului în care aceste companii își derulează activitatea.

Raportul dezvăluie gradul în care marile companii de energie ale Europei sunt trase în jos de investițiile uriașe în centralele pe gaz și cărbune, în același timp continuând să treacă cu vederea oportunitățile reale din sectorul energiei regenerabile, aflat în continuă expansiune.                                          

Franziska Achterberg  director de politici energetice și transport la Greenpeace EU, a declarat: „Profitul companiilor de energie ale Europei scade, neavând o perspectivă luminoasă. Până acum, reacția companiilor a fost de a-și vărsa furia pe sectorul energiei regenerabile, derulândun lobby agresiv împotriva oricăror politici care ar ajuta la o transformare a sistemului energetic. Însă incapacitatea lor de adaptare va face încă și mai greoaie apărarea statutului de lider într-un mediu cu provocări din ce în ce mai mari, care le-ar putea pecetlui declinul.”

Raportul Greenpeace expune pentru prima oară faptul că în timp ce companiile energetice de top din UE generează peste jumătate din toată energia Europei (58 de procente), doar patru la sută din această proporție provine din surse regenerabile (excluzând hidroenergia). În ciuda faptului că cererea scade, în ultimii zece ani, companiile de energie au adăugat noi centrale pe bază de combustibili fosili, de o capacitate totală de 85 de gigawați (GW) - echivalentul tuturor termocentralelor pe bază de combustibili fosili ale Germaniei de la ora actuală.

Analiștii sugerează că aceste companii trebuie să închidă instalații pe bază de combustibili fosili de o capacitate de 50 GW până în 2017, dacă vor să mențină nivelurile de profit din 2012 – aflate oricum în declin [3].

Gyorgy Dallos, Senior Advisor la Greenpeace International, autorul raportului, a precizat: 

„Fără îndoială, sectorul de utilități al UE se confruntă cu o schimbare de paradigmă care împinge la limită modelul învechit de business al giganților energetici. Cele mai mari companii de utilități nu au crezut doar că pot traversa această perioadă de turbulențe folosindu-se de lobby-ul obișnuit și de reducerea costurilor; aceste companii au contribuit activ la propriile probleme financiare. Și-au extins cheltuielile cu capitalul după criza financiară din 2007 și au construit instalații mari, supra-capacitate, pe bază de cărbune și gaz, într-o piață din ce în ce mai îngustă. În același timp au lăsat alte companii să preia controlul asupra segmentului energiei regenerabile. Aceste greșeli pun la îndoială abilitatea giganților energetici de a rămâne pe linia de plutire într-o piață a energiei care evoluează rapid.”

Dat fiind faptul că „au pierdut trenul” revoluției energiei regenerabile, companiile de energie încearcă acum să îl „deraieze” cu totul, punând presiune pe guvernele UE astfel încât acestea să se întoarcă din drum. În dezbaterea crucială ce are loc acum la nivelul Uniunii Europene pe tema politicii de climă și energie pentru 2030, companiile de utilități energetice se opun obiectivelor care vizează creșterea procentului de energie regenerabilă și reducerea consumului de energie.

Sectorul energiei regenerabile este atacat chiar de companii precum Iberdrola, E.ON și Enel, care, potrivit estimărilor, au realizat câștiguri anuale în valoare de 4-5 miliarde de euro de pe urma surselor alternative de energie. J.P. Morgan estimează că activitatea E.ON din domeniul energiei regenerabile a ajuns să o depășească pe cea bazată pe sursele convenționale [5].

Conform raportului Greenpeace, companiile mari din domeniul energiei nu au altă alternativă decât să își restructureze strategiile. Guvernele europene  - adesea acționari majoritari în cadrul acestor companii – au responsabilitatea de a le îndruma spre modele de business noi, sustenabile din punct de vedere economic și de mediu. De asemenea, pentru orizontul 2030, Greenpeace le solicită guvernelor UE  să stabilească trei obiective climatice obligatorii: pentru energie regenerabilă – 45%, pentru reducerea  emisiilor de carbon - cel puțin 55% și pentru eficiență energetică - 40%.

[1] Raportul este disponibil aici

[2] The Economist, 12 octombrie 2013, European utilities: How to lose half a trillion Euros – Europe’s electricity providers face en existential threat: http://econ.st/1cYIvEV

[3] Bloomberg, 7 martie 2013, Utilities need to close 30% of European power plants, UBS says: http://bloom.bg/1a0xpNW

[4] Iberdrola, 23 octombrie 2012, Outlook 2012-14: http://bit.ly/1cF6PxY; E.ON, 13 martie 2013, Full year 2012 results: http://bit.ly/1d6oFq2; Bloomberg Professional, Enel IM Equity, FA – financial analysis, Segments, decembrie 2013.

[5] J.P. Morgan, 19 noiembrie 2013, German Utilities: RWE: balance sheet story continuing to unfold, maintain preference vs. EON.