Stratul de gheață din Arctica a ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie

Articol principal - septembrie 27, 2012
Directorii Greenpeace International și 350.org au făcut un apel urgent pentru rezolvarea crizei Polare la nivel internațional

New York, 19 Septembrie 2012 – Cercetătorii de la National Snow and Ice Data Center (NSIDC) au făcut publice cifrele preliminare din care reiese că gheața arctică a atins cel mai scăzut nivel de când au început măsurătorile (1979). Datele indică faptul că pe 16 septembrie suprafața de gheață de la Pol a acoperit 3,41 milioane km2 – o scădere cu 45% de când au început măsurătorile. Astăzi, Directorul Executiv al Greenpeace International, Kumi Naidoo, a lansat un apel, în cadrul unui eveniment special la New York, alături de fondatorul 350.org Bill McKibben pentru o reacție coordonată la nivel internațional, față de criza polară.

„Anunțul de astăzi reprezintă un moment definitoriu în istoria omenirii. În doar 30 de ani am schimbat modul în care se vede planeta noastră din spațiu, iar în curând Polul Nord ar putea să fie complet lipsit de gheață pe timpul verii.”

„În loc să trateze cauza schimbărilor climatice, reacția liderilor noștri este să privească cum gheața se topește, iar apoi să-și împartă beneficiile.”

„Sper ca generațiile viitoare vor marca această zi ca una de cotitură în istorie, când un nou spirit al cooperării globale a luat naștere, pentru a combate uriașele provocări cu care ne confruntăm. Trebuie să lucrăm împreună pentru a proteja Arctica de efectele schimbărilor climatice și de lăcomia fără granițe a corporațiilor. Aceasta este bătălia definitorie a erei noastre în ceea ce privește mediul înconjurător.”

Recent, Naidoo s-a întors din Arctica rusească unde a întrerupt operațiunile de foraj escaladând o platformă petrolieră Gazprom.

Dr. Julienne Stroeve, un cercetător la NSIDC se află în prezent la bordul vasului Greenpeace în Svalbard, Norvegia, în zona Arctică, după ce a efectuat o cercetare științifică în regiunea unde s-a atins recordul. Ea a declarat:

„Acest nou record sugerează că Arctica ar putea intra într-o nouă eră climatică, unde o combinație de gheață subțire împreună cu o temperatură mai crescută a aerului și apei oceanului are ca rezultat o și mai mare pierdere a stratului de gheață în fiecare vară.”

„Pierderea stratului de gheață pe timp de vară a dus la o creștere neobișnuită a temperaturii atmosferei Arcticii, care, la rândul ei, influențează impactul temperaturilor în emisfera nordică. Acest lucru poate avea ca rezultat fenomene extreme precum secetă, valuri de căldură și inundații.”

Bill McKibben a declarat:

“Nu există nici un alt loc pe Pământ unde să vedem o situație atât de ironică precum cea din Arctica. Reacția noastră la acest fenomen îngrijorător a fost nu de panică, frică sau una de stare de urgență, ci a fost un imbold pentru companii de a pleca să foreze pentru petrol. Este o reacție-eșec la cea mai mare problemă cu care s-a confruntat omenirea până acum.”

Greenpeace solicită crearea unui sanctuar în zona nelocuită din jurul Polului Nord și interzicerea activităților industriale nesustenabile în restul zonei Arctice.

Din iunie 2012, peste 1,8 milioane de oameni s-au alăturat campaniei Greenpeace pentru salvarea Arcticii (pe www.savethearctic.org)  iar organizația intenționează să amplaseze un „Papirus Arctic” care să conțină aceste nume pe fundul mării, sub Polul Nord, la începutul anului viitor, ca semn de opoziție față de interesele corporatiste din regiune.

Pentru mai multe detalii despre diminuarea stratului de gheață polară intrați pe:

http://www.greenpeace.org/denmark/Global/denmark/Klima/Arktis/dokumenter/Sept2012SeaIceMinimumBriefing.pdf