Raport: transportul în Europa poate fi durabil

Articol principal - ianuarie 24, 2013
Un nou raport prezintă alternative ale biocombustibililor nocivi, pentru un transport durabil în Europa

17 ianuarie 2013 - Bruxelles – Europa ar putea înlocui produsele petroliere cu surse alternative regenerabile fără a utiliza biocombustibili nocivi - aceasta este concluzia unui raport recent, comandat de organizații de protecția mediului și realizat de institutul olandez de cercetare CE Delft [1]. Raportul, numit „Alternative Sustenabile pentru Biocombustibili Obținuți din Surse Terestre în Uniunea Europeană”, analizează scenarii ce recomandă o schimbare majoră în politica UE, pentru a pune pe primul loc eficiența energetică și a accelera acceptarea electricității din surse regenerabile și a biocombustibililor sustenabili, precum cei obținuți din deșeuri și reziduuri.

Legislația europeană actuală prevede ca, până în 2020, 10% din sectorul de transporturi să fie alimentat din surse regenerabile iar furnizorii de combustibil să reducă intensitatea de carbon a combustibililor pentru transport cu 6%. Guvernele Uniunii Europene și-au propus să îndeplinească aceste cerințe prin utilizarea intensivă a biocombustibililor obținuți din culturi agricole, ignorând puternicul impact social și asupra mediului. Printre consecințe – extinderea terenului agricol pentru a compensa și a putea asigura necesarul de hrană, extindere ce se asociază cu creșterea emisiilor de carbon. Un studiu al Comisiei Europene [2] arată că majoritatea biocombustibililor de pe piața europeană nu aduc o reducere a emisiilor de carbon prin comparație cu combustibilii convenționali, dacă se iau în considerare emisiile generate de această schimbare indirectă a utilizării terenurilor (SIUT).

Raportul CE Delft, comandat de Greenpeace, BirdLife Europe, Biroul European de Mediu și Transport and Environment, arată potențialul unei reale schimbări de politică, în locul compromisului nesatisfăcător oferit de CE în octombrie. Dacă această propunere a Comisiei ar fi adoptată, cel puțin o jumătate din cele 10 procente de combustibil pentru transport vizate pentru 2020 ar fi obținute din biocombustibili nocivi, încurajând astfel utilizarea acestora pe scară mai largă.

Sebastien Risso, directorul Greenpeace EU pentru politica pădurilor, a spus: „Acest raport arată cât de greșită este politica europeană și cum transportul ar putea deveni mai curat, fără utilizarea biocombustibililor dăunători. Cea mai sigură și mai simplă cale de a micșora impactul climatic al transportului pe drumuri și căi ferate este de a reduce consumul energetic și de a accelera electrificarea sistemului de transport.

Organizațiile de protecția mediului cer imperativ Parlamentului European și guvernelor UE să ia în considerare soluțiile oferite în scenariul alternativ al raportului, pentru a îndrepta către drumul cel bun politica UE privind combustibilii pentru transport. Aceasta ar conduce la reduceri semnificative ale emisiilor de carbon în 2020, în același timp sprijinind dezvoltarea firmelor inovatoare, o bună sursă de locuri de muncă. Dar cel mai semnificativ aspect ar fi că statele membre ar putea să își îndeplinească obligațiile stipulate în cadrul actualei politici micșorând sau chiar eliminând biocombustibilii rezultați din recolte terestre.

Nusa Urbancic, manager al programului Transport and Environment,  afirmă: „Acest scenariu nu va deveni realitate peste noapte, totul începe cu modificarea actualei propuneri a Comisiei. Evaluarea completă a amprentei de carbon a biocombustibililor, care să includă emisiile generate de SIUT, reprezintă primul pas către o mai mare sustenabilitate a combustibililor alternativi. De aceea cerem Parlamentului European și Consiliului Europei să includă factorii SIUT în politica UE cu privire la biocombustibili.”

Propunerea Comisiei va fi discutată de către miniștrii UE la Consiliile de energie și mediu din februarie și martie și de către Parlamentul European în lunile următoare.

Note:

[1] http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/Publications/2013/CE-Delft-Report/. Link către rezumatul raportului http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/Publications/2013/CE-Delft-Briefing/.

[2] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2012:0343:FIN:EN:PDF.

[3] http://ec.europa.eu/energy/renewables/biofuels/doc/biofuels/com_2012_0595_en.pdf

Articol publicat cu sprijinul voluntarilor noștri, Otilia și Ionuț