Tur de promovare a energiei regenerabile - 2009

Pagină - octombrie 30, 2009
Greenpeace promovează în România sursele alternative de energie, care nu prezintă riscuri pentru mediu.

Panourile solare prezentate în cadrul turului

Moara eoliana, panourile solare și aparatul de gătit solar și cortul Greenpeace

Vântul, Soarele și Apa dau energie curată! [R]evoluție Energetică în Cluj-Napoca

Bucureşti, 10 iulie 2009 – Greenpeace a dat startul campaniei de promovare a energiei regenerabile. O componentă a acestei campanii o reprezintă organizarea unui tur de promovare a acestui  tip de energie, în mai multe localităţi: Bucureşti (parcul Al. I. Cuza, în data de 10 iulie, până pe 11 iulie, ora 17:00), staţiunea Mamaia (pe plaja H2O - 12 iulie), Cernavodă (Parcul Central - 13 iulie), Braşov (Piaţa Sfatului - 15 iulie), Cluj-Napoca (Parcul Central - 17 şi 18 iulie) şi Timişoara (Piaţa Traian - 19 iulie). 

Pentru o cât mai bună informare şi conştientizare la nivelul populaţiei, vor fi amplasate nişte panouri solare, o turbină eoliană şi un instrument de gătit pe bază de energie solară. De asemenea, va fi amplasat un panou cu becuri şi prize alimentate de energie solară şi eoliană, unde doritorii îşi pot încărca un telefon mobil sau un laptop.

În luna aprilie a acestui an, Uniunea Europeană a aprobat o nouă legislaţie în domeniul energiei regenerabile, în vederea încurajării dezvoltării acestui tip de energie în Europa.1 Conform acestei noi legi, România trebuie să crească cota de energie regenerabilă din domeniul electricităţii, producerii de căldură şi din transport, cu 24% până în anul 2020. Momentan ţara noastră are o cotă de circa 18%, folosind aproape exclusiv hidroenergie şi biomasă.

Ţări precum Spania, Germania sau Danemarca au demostrat că sursele de energie regenerabilă pot furniza energie sustenabilă. Numai energia eoliană, de exemplu, furnizează deja 20% din necesarul de electricitate al Danemarcei şi 11% din necesarul Spaniei, reducând dependenţa acestor ţări de combustibili fosili sau de energia nucleară şi generând beneficii pentru consumatori şi pentru economie.

Greenpeace a publicat de curând studiul “Energy [R]evolutionScenario”2, realizat de către

Centrul German Aerospaţial (DLR), încare se arată că până în anul 2050 aproximativ 60% din necesarul de energie la nivelul Uniunii Europene şi 90% din necesarul de electricitate poate fi furnizat din surse de energie regenerabile.

Puteti consulta broşura Greenpeace "Cum sa Salvam Clima" aici.

/romania/Global/romania/binaries/2009/7/cum-sa-salvam-clima.pdf