Greenpeace: Parlamentul European creează confuzie asupra tribunalelor private TTIP

Comunicat de presă - iulie 8, 2015
Parlamentul European a propus înființarea unui tribunal internațional permanent al investițiilor pentru a judeca disputele comerciale dintre companiile investitoare și guverne.

Strasbourg/Bruxelles, 8 iulie 2015 – În cadrul unei recomandări către Comisia Europeană, Parlamentul European a propus înființarea unui tribunal internațional permanent al investițiilor pentru a judeca disputele comerciale dintre companiile investitoare și guverne, sub umbrela unui acord între UE și Statele Unite ale Americii (TTIP). 

Greenpeace avertizează, însă, că planul de a modifica înființarea tribunalelor private (cunoscute ca ISDS) nu conține detalii cruciale și este improbabil să acumuleze sprijinul Statelor Unite [1] și ar permite corporațiilor să amenințe aspecte de protecția mediului, sociale și de sănătate.

ISDS modificat de Parlament ar permite corporațiilor să dea în judecată guvernele dacă ele consideră că standardele de mediu, sănătate sau sociale ar aduce prejudicii investițiilor lor. Recomandarea nu explică anume care tribunale ar urma să decidă asupra acestor acuzații, cum ar garanta transparența sau cum ar evita conflictele de interese.

Recomandarea Parlamentului urmează planurilor similar ale Comisiei – ca răspuns la opoziția publică larg-răspândită față de TTIP – pentru reforma superficială a ISDS [2].

Jürgen Knirsch, expert Greenpeace, declară: „Parlamentul European a creat o confuzie în ceea ce privește poziția sa față de ISDS și a intervenit în cadrul unui sistem care pune interesul corporațiilor înaintea interesului pentru bunăstarea oamenilor și a mediului. Rezultatul este un exemplu clasic de Euro-harababură care subminează democrația și care nu va pune capăt rezistenței publice la TTIP. Nimic nu poate justifica înființarea unui sistem legal separat, privilegiat, menit să apere  interesele comerciale private. Investitorii străini ar trebui să beneficieze de același acces la justiție ca orice altă persoană sau companie care urmărește protejarea drepturilor și intereselor sale în fața unui tribunal de judecată național sau al UE.”

Peste 2,3 milioane de oameni au semnat deja o petiție europeană împotriva TTIP [3], și 97 la sută dintre respondenții unei consultări publice organizate de Comisie s-au opus includerii ISDS [4].

 Includerea ISDS în acordurile comerciale ale UE cu SUA și Canada ar acorda tribunalelor private jurisdicție peste 65-80 la sută din investițiile globale, față de 15-20 la sută cât există în prezent  [5].

 Negocierile UE-SUA pe tema ISDS au fost suspendate din 2014. Negociatorii UE și SUA vor derula a zecea rundă de negocieri asupra TTIP săptămâna viitoare, la Bruxelles.

Greenpeace solicită Comisiei să pună capăt negocierilor asupra oricărei forme de ISDDS. Chiar și fără un mecanism ISDS, TTIP este o amenințare serioasă față de protecția mediului, de ambele părți ale Atlanticului, avertizează Greenpeace.

Note:

[1] http://www.euractiv.com/sections/trade-society/us-rejects-eu-proposal-investment-court-insists%20-on-retaining-isds-314501

[2] http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2015/may/tradoc_153408.PDF

[3] https://stop-ttip.org - pagina română http://stopttip.ro/formular-de-semnat-online/

[4] http://www.euractiv.com/sections/trade-industry/commission-swamped-150000-replies-ttip-consultation-303681http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2015/january/tradoc_153044.pdf.

[5] Date de Gus van Harten, presentare martie 2015: Serious flaws of ISDS. See also Gus Van Harten, 10 April 2015: A Report on the Flawed Proposals for Investor-State Dispute Settlement (ISDS) in TTIP and CETA. Osgoode Legal Studies Research Paper N. 16/ 2015. Disponibil la SSRN: http://ssrn.com/abstract=2595189.

http://stopttip.ro/formular-de-semnat-online/

http://stopttip.ro/formular-de-semnat-online/