Activiștii Greenpeace avertizează cetățenii de Ziua Internațională fără Mașini

Comunicat de presă - septembrie 22, 2010
Greenpeace a organizat o acțiune de protest în patru orașe ale țării, (București, Bacău, Cluj Napoca și Iași) menită să atragă atenția oamenilor asupra poluării provocate de mașini. Voluntarii și activiștii s-au plasat în cele mai aglomerate intersecții și au transmis anumite mesaje, prin intermediul bannerelor și pancartelor, menite să încurajeze populația să folosească cu precădere mijloacele de transport în comun, bicicleta, și alte modalități de transport, mai puțin poluante.

Acțiune de conștientizare de Ziua Internațională fără Mașini, în București

Ziua Mondială fără Mașini, marcată de Greenpeace în intersecția din București de la Piața Unirii

Activiștii și voluntarii Greenpeace au îndemnat azi oamenii să circule mai puțin cu mașinile mari, să meargă mai mult pe jos sau pe bicicletă, ori cu autobuzul

Activiștii și voluntarii Greenpeace au atras atenția pietonilor și șoferilor asupra impactului negativ pe care transportul auto îl are asupra mediului.

În perioada curentă, în Europa transportul deține o cotă de aproximativ 30% din totalul emisiilor de CO2 și 60% din consumul de combustibil petrolier. Dioxidul de carbon se înscrie în rândul gazelor cu efect de seră - principalele responsabile pentru încălzirea globală, iar cantitatea de CO2 rezultată din transport crește alarmant de la an la an. În intervalul 1990 – 2007 creșterea a fost de 30% la nivel european și de 67% în România.

Greenpeace urmărește reducerea emisiilor de CO2, iar pentru aceasta susține folosirea cu precădere a mijloacelor de transport în comun și renunțarea la mașinile cu consum mare, precum celor din categoria SUV, în favoarea celor de capacitate mică, mult mai potrivite pentru traficul urban. Odată cu scăderea emisiilor de CO2, aceste modificări de comportament în rândul populației vor contribui simțitor la fluentizarea traficului în orașe, iar oamenii vor economisi deopotrivă timp și bani.

 De Ziua mondială fără mașini Greenpeace România a mobilizat activiști și voluntari în București, Bacăuși Cluj-Napoca, în acțiuni de acest fel, pentru sensibilizarea locuitorilor în privința problemelor de mediu generate de activitățile de transport.