Amintiri din Svalbard

Articol principal - octombrie 4, 2012
Ai văzut vreodată un urs polar de aproape? Stuart Yates, un fotograf cutezător și activist quaker, a avut această șansă.

În retrospectiva expediției sale în Svalbard, împărtășește câteva imagini care arată de ce este Arctica un loc atât de valoros, demn de a fi protejat. 

Svalbard: un loc sălbatic, unde gheața, în special gheața marină hotărăște cine va supraviețui. Jumătate din Insulele Svalbard sunt încă acoperite de ghețarii maiestuoși:

Gheața marină înconjoară insulele:

În timpul excursiei mele din vara lui 2007, am avut privilegiul să zăresc animale sălbatice, multe dintre ele aparținând unor specii amenințate. 

Acest distins pescăruș ivoriu, întâlnit numai în zona superioară a Arcticii, este atât de rar încât numărul exemplarelor rămase este dificil de estimat, însă se crede că populațiile au scăzut cu 80% în ultimii 20 de ani. 

Osul de balenă ne reamintește despre  tradiția oamenilor de a vâna balene, în imagine fiind o veche barcă de vânătoare de balene. 

Vasele moderne și platformele petroliere, nu se vor integra atât de ușor în peisaj.

Unele animale din Svalbard nu au frică de oameni. Acest ren mascul s-a apropiat peste deal:


și a continuat să pască vegetația săracă, fără nicio teamă.

Una dintre specii are toate motivele să se teamă de oameni: morsa de Atlantic, altă ființă a cărei existență depinde de stratul de gheață: 

Morsele au fost vânate până aproape de extincție, numărul lor a mai crescut dar încă are statut de specie amenințată. Reducerea stratului de gheață reprezintă o amenințare serioasă. Cu toate astea încă ne pot privi în ochi: 

În Svalbard, sunt mai mulți urși polari decât oameni, de care nu se sperie. O mamă împreună cu cei doi pui gemeni, aproape ajunși la maturitate, ne-a urmărit apropiindu-ne:

Apoi puii s-au întins la soare, o priveliște neprețuită:

O altă mamă-urs avea pui gemeni de aproximativ șase luni și nu a fost îngrijorată de prezența oamenilor.

Ulterior au  stat cu toții, liniștiți, la poză:

Cu toate acestea, aparențele sunt înșelătoare. Mai târziu în acea zi am întâlnit prima familie de urși, înotând și căutând următorul petic de gheață. Pe măsură ce gheața se topește din ce în ce mai mult, urșii se îneacă căutând sloiuri de gheață.

Svalbard este un loc unic unde oamenii nu domină natura. Nu vreau să fac parte din ultimele generații care se bucură de acest mediu sălbatic, însoțit de specii atât de magnifice. Câțiva ani în plus de petrol nu merită un asemenea sacrificiu.

Până acum, peste 2 milioane de oameni s-au alăturat Greenpeace în lupta pentru salvarea Arcticii pe http://www.savethearctic.org/