Arctic 30 se întorc acasă

Articol principal - ianuarie 6, 2014
Cei 30 membri de pe vasul Arctic Sunrise aflați în arest la sfârșitul anului trecut au plecat din Rusia și s-au întors către țările lor de origine.

Toți cei 26 membri de origine străină de pe vasul Arctic Sunrise aflați în arest la sfârșitul anului trecut au plecat din Rusia și s-au întors către țările lor de origine.

În ce privește vasul Arctic Sunrise este în continuare deținut de către forțele de ordine rusești și va fi eliberat doar când cazul Arctic30 va fi încheiat – în acest moment doar procesele individuale au fost încheiate. Nava ar fi trebuit eliberată imediat în conformitate cu Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării, însă acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată. Pe 9 ianuarie 2014 mai multe date privind eliberarea navei vor fi disponibile publicului.

Greenpeace va continua să lupte pentru protejarea zonei arctice împotriva companiilor petroliere precum Gazprom.

Cei 30 de membri ai echipajului au fost deținuți în arest în Rusia de pe 19 septembrie anul trecut ca urmare a unui protest pașnic desfășurat împotriva planurilor companiei petroliere rusești Gazprom de a începe explorări de petrol în zona arctică.

Pe întreaga perioadă a detenției activiștilor, peste 2,6 milioane de oameni au scris ambasadelor Rusiei pentru a cere eliberarea acestora și numeroase celebrități și artiști și-au manifestat susținerea pentru eliberarea acestora.